17 maja 2016 – Konferencja dla organizacji pozarządowych pt. „Dostarczanie żywności – misja i odpowiedzialność organizacji pozarządowych” Forum Dobrych Praktyk

Bank Żywności SOS w Warszawie ma zaszczyt zaprosić organizacje pozarządowe świadczące pomoc żywnościową na rzecz osób potrzebujących na konferencję „Dostarczanie żywności – misja i odpowiedzialność organizacji pozarządowych” Forum Dobrych Praktyk realizowaną w ramach projektu “Q jakości – rozwój organizacji świadczących pomoc żywnościową”. Konferencja odbędzie się 17 maja 2016 o godz. 10.00 w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim w Warszawie przy Placu Bankowym 3/5, sala 259.

 

Plan konferencji:

10.00- 10.15 – Otwarcie konferencji i przywitanie uczestników. Przedstawienie zmian w zasadach dystrybucji żywności – Magdalena Krajewska, Bank Żywności SOS w Warszawie.

10.15 – 12.45 – Odpowiedzialność Zarządu organizacji za poprawność prowadzonej dokumentacji księgowo – magazynowej – Teresa Zagrodzka, konsultant ds. finansowych organizacji pozarządowych.

12:45 – przerwa kawowa

13.00 – 13.30 – Zasady, odpowiedzialność oraz dobre praktyki realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 – Łukasz Beier, Federacja Polskich Banków Żywności.

13.30 – 14.30 – sesja panelowa:

TematModeratorOpis
„Odbiór żywności świeżej (markety)– problemy i zagrożenia” Beata Macios
Dorota Napiórkowska
Dyskusja na temat obwiązujących zasad oraz problemów związanych z zagospodarowaniem żywności świeżej i krótkoterminowej przez organizacje.
Kto może odbierać taką żywność?
Jakie musi spełnić warunki sanitarne i transportowe?
Ja zorganizować odbiory oraz pracę organizacji?
„Współpraca organizacji pozarządowych z Ośrodkami Pomocy Społecznej – jak jest, a jak chcemy, żeby było”.Agnieszka DejaDyskusja na temat współpracy organizacji pozarządowych i Ośrodków Pomocy Społecznej w ramach weryfikowania osób potrzebujących pomocy.
Przykład Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020.
„Prowadzenie dokumentacji z dystrybucji żywności”Joanna GalekDyskusja na temat sposobu kwalifikowania osób do pomocy żywnościowej, sposobów prowadzenia dokumentacji, oraz obowiązki sprawozdawcze.
Żywność jako majątek przekazywany organizacji, odpowiedzialność wobec urzędów.

14:30 – 15:00 – Prezentacja wniosków z pracy w grupach.

15:00 – 15:15 – Omówienie oferty Banku Żywności SOS w Warszawie. Zamknięcie konferencji.

15.15 – obiad

 

„Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”

forum_grafika

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.