Podsumowanie Podprogramu 2016

 

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

PODPROGRAM 2016

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2016 był realizowany od sierpnia 2016 roku do czerwca 2017 roku. Za pośrednictwem OPL wydaliśmy osobom potrzebującym 975 094,40 kg  żywności o wartości 4 438 949,49 zł. Pomoc żywnościowa trafiła do 21 305 osób w trudnej sytuacji życiowej za pośrednictwem 43 organizacji pozarządowych lokalnych. Do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak makaron jajeczny, herbatniki, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, olej rzepakowy, ryż biały, mleko UHT, fasola biała, powidła śliwkowe, filet z makreli w oleju, cukier biały, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy i ser podpuszczkowy dojrzewający.

W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej mogły również uczestniczyć w działaniach dodatkowych, tj. warsztatach żywieniowych, kulinarnych oraz ekonomicznych. Łącznie przeprowadziliśmy 158 warsztatów edukacyjnych, w tym 30 warsztatów kulinarnych, 80 warsztatów żywieniowych oraz 48 warsztatów ekonomicznych. W zajęciach wzięło udział 2402 uczestników.

W tej edycji Programu, oprócz warsztatów prowadzonych w siedzibach organizacji pozarządowych lokalnych lub w miejscach blisko zamieszkania uczestników, zorganizowaliśmy warsztaty w takich miejscach jak Dynioland – Kraina Dyni w Wieliszewie oraz w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Warsztaty wyjazdowe skierowane były głównie do dzieci oraz rodzin z dziećmi. W sumie zorganizowaliśmy 4 wyjazdy do Dyniolandu oraz 2 wyjścia do Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.