Jak nie marnować żywności?

Z badania Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że Polacy wyrzucają jedzenie, bo nie dopilnowują terminu ważności produktów, niewłaściwie je przechowują, kupują jedzenie złej jakości lub przygotowują zbyt duże porcje. Zatem radzimy jak nie marnować żywności:

W sklepie

Planuj zakupy, przygotowuj za każdym razem listę i nie kupuj “na zapas”.

Czytaj etykiety
Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia,. Będziesz miał pewność, że zdążysz wykorzystać zakupione produkty. Doczytaj także skład produktu, tam wymienione są na przykład alergeny. Lepiej wiedzieć przed zakupem, czy dany produkt w ogóle powinieneś jeść.

Nie ulegaj promocjom i przecenom
Nie kupuj więcej tylko dlatego, że cena jest niższa. Często takie produkty mają krótką datę przydatności do spożycia.

Nie chodź głodny na zakupy
Gdy pojawisz się w sklepiej z pustym żołądkiem zupełnie bardziej reagujesz na zapachy i kolorowe opakowania niż będąc najedzonym. “Będziesz chciał kupić więcej, a potem wylądujesz z niepotrzebnymi produktami, które mogą się zmarnować.

Pamiętaj o porządku w kuchennych szafkach i w lodówce
Produkty ustawiaj zgodnie z ich terminem przydatności do spożycia, tak by zjeść najpierw te, które psują się najszybciej. Stosuj zasadę FIFO: pierwsze weszło, pierwsze wyszło.

Ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce
Optymalna to około -4 st. C. Zbyt wysoka temperatura, w przypadku produktów łatwo psujących się, może spowodować pogorszenie ich jakości lub nawet zagrożenie dla zdrowia.

Gotuj z tego co zostało
Ugotowane ziemniaki nadają się do wykorzystania na kopytka lub knedle; makaron, kasze lub ryż do różnego rodzaju zapiekanek lub jako dodatek do zupy. Warzywa z rosołu pasują do sałatek, głowy ryb są świetne na zupy i galarety; ugotowana fasola lub groch na smaczne pasty do kanapek, a obeschnięte owoce są idealne na kompot. Czerstwą bułkę warto zetrzeć i także wykorzystać. Z owoców możesz przygotować kompot, z czerstwego pieczywa – grzanki. Jest wiele innych przepisów zawierających resztki – znajdziesz je tutaj

Nie marnuj wartości odżywczych
Staraj się  obierać warzywa i owoce jak najcieniej oraz gotować warzywa na parze lub w małej ilości wody (pamiętaj, by wrzucać je do wrzącej wody, wtedy zachowają więcej witamin).

Nakładaj na talerz mniejsze porcje
Wtedy jest szansa, że zjesz tyle ile potrzebujesz i nic się nie zmarnuje. Zawsze możesz poprosić o dokładkę 🙂

Podawaj poszczególne składniki dania na oddzielnych talerzach
Dzięki temu każdy wybierze sobie to, co chce i tyle ile jest w stanie zjeść.

Wykorzystaj ponownie