Misja i cele działania

Bank Żywności SOS w Warszawie zajmuje się bezpłatnym pozyskiwaniem żywności zagrożonej marnowaniem i przekazywaniem jej do osób potrzebujących.


Codziennie wyszukujemy rezerwy żywności produkowanej w nadmiarze, która zostałaby zutylizowana (zmarnowana) i staramy się, by trafiła zgodnie ze swoim przeznaczeniem – na stół, a nie na śmietnik.

ŻYWNOŚĆ PRZEKAZUJĄ NAM:

  • Producenci, dystrybutorzy, hurtownicy,
  • Sieci handlowe
  • Rolnicy

Są to produkty wycofane z obrotu handlowego ze względu na: błędy marketingowe lub nadwyżki produkcyjne.

Żywność, która trafia do naszego magazynu jest to żywność dobra, pełnowartościowa, z krótkim terminem przydatności do spożycia (ale nie przeterminowana). Są to produkty nieuszkodzone, bez oznak zepsucia czy pleśni.

Produkty, które odbieramy od firm, są to:

  • produkty wymagające warunków chłodniczych tj. mięso, wędliny, nabiał
  • produkty trwałe – suche
  • oraz warzywa, owoce.

W ciągu roku trafia do nas nawet 3 mln kg jedzenia, co przekłada się na 1,5 mln posiłków.

Bank Żywności SOS w Warszawie od 25 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 160 organizacji wspierających ludzi:

  • ubogich,
  • bezdomnych,
  • emerytów,
  • samotne matki,

których nie stać na zakup żywności i codziennie mierzą się z wyborami: jedzenie na miesiąc czy czynsz za mieszkanie.

Dlatego codziennie z Banku wyjeżdża kilkanaście samochodów, dzięki czemu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie.


Dodatkowo fundacja organizuje zbiórki żywności w marketach. Zebrana żywność jest sortowana, pakowana w paczki, a następnie trafia do organizacji współpracujących z Bankiem Żywności.

JAK_DZAIALAJA_BANKI_ZYWNOSCI