Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce

Przechowywanie produktów w lodówce jest ważnym sposobem utrzymywania ich w bezpieczny sposób, gdyż niska temperatura spowalnia wzrost szkodliwych mikroorganizmów.  Jednak temperatura nie jest taka sama w każdym miejscu wewnątrz lodówki. Uwzględniając te różnice, możesz przechowywać swą żywność w optymalnych warunkach.

  • Najbardziej zimnym miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się ponad pojemnikami dla warzyw (20 C). Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb. Ułożenie tych produktów na dole ma dodatkowe znaczenie – zapobiega to skapywaniu z nich treści na inne produkty.
  • Biały ser, twarożek, kawałki wędliny, mleko, kefir i jogurty powinny być przechowywane na środkowych półkach (4-50 C).
  • Na półce górnej (80 C) przechowuj dżemy i powidła, warzywa w słoikach, gotowe potrawy (zupę w pojemnikach).
  • Szuflady na dole (do 100 C) są przeznaczone dla warzyw i owoców, które w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni.
  • Pojemniki lub półki na wewnętrznej stronie drzwi lodówki (10 – 150 C) są przeznaczone dla produktów, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Umieszczaj tu napoje,  masło, olej,  słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup, musztarda. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte!

   marnowanie śmierdząca sprawaNie wkładaj do lodówki zbyt dużo jedzenia. Jeżeli jest ona przeciążona, co oznacza, że nie ma przestrzeni pomiędzy poszczególnymi produktami, to wtedy dochodzi do zaburzeń cyrkulacji powietrza, co z kolei zaburza osiągnięcie właściwej temperatury. Lodówka nie będzie pracować efektywnie,  jeżeli doprowadzimy do zbieranie się w niej szronu. Należy ją regularnie rozmrażać przy użyciu ciepłej wody z dodatkiem odrobiny octu, aby usunąć  zapachy.

   Niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia.  Chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

   Stosuj zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte” . Produkty zakupione ostatnio umieszczaj za tymi, które są już w lodówce lub na półce kuchennej. Ten sposób ułatwia spożywanie nabytych produktów przez upłynięciem ich czasu przydatności do spożycia , zapobiega zepsuciu się produktów i mniejsza ilość się marnuje.

   Pamiętaj, że żywność przechowywana w lodówce jest bezpieczna do czasu określonego na etykiecie produktu.