Jak wydłużyć termin ważności produktów?

  • Mrożenie

Świetnie mrożenie znoszą: mięso, warzywa, owoce, pieczywo, a także przetwory – zupy, pierogi, mięsa, pasztety.

  • Suszenie Suszyć możemy prawe wszystko. Najczęściej są to:
    owoce (np. jabłka, banany, gruszki, śliwki)
    warzywa (np. pomidory, marchew)
    – grzyby

W domowych warunkach do suszenia wykorzystujemy piekarnik lub suszarkę elektryczną.

  • Wekowanie

Lecza, sosy, dżemy, soki – wekowanie warzyw i owoców to idealna opcja na wykorzystanie produktów.

  • Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówceWłaściwy sposób przechowywania artykułów spożywczych wpływa przede wszystkim na ich trwałość. To, że włożysz coś do lodówki, nie znaczy, że może tam leżeć w nieskończoność. Możesz jednak ułożyć produkty tak, żeby dłużej były świeże.
  • Temperatura przechowywania

Dla produktów sypkich idealną temperaturę  stanowi tzw. temperatura pokojowa (ok. 20 st. C). Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) każde obniżenie temperatury dodatkowo wydłuża czas, w którym możemy śmiało po nie sięgać (pod warunkiem, że pozostajemy w przedziale od 0 do 21 st. C).

  • Wilgotność produktów

Według tabel żywieniowych USDA, wilgotność  produktów tj. fasola, ziarna i mąka wynosi średnio 10 %, ryżu – 12 %. Jeśli poziom wilgotności się zwiększa, dany produkt nie powinien być dłużej przez nas przechowywany. Aby realnie wydłużyć termin ważności spożycia, musimy żywność przechowywać w suchym pomieszczeniu i w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

  • Opakowanie

Im szczelniej, tym lepiej, zatem warto produkty przesypywać do dobrej jakości plastikowych pojemników lub słoików. Doskonałym sposobem jest również pakowanie produktów próżniowo. Dzięki temu wydłużymy o kilka-kilkanaście dni termin ważności nie tylko produktów sypkich, ale również owoców, warzyw czy mięs.

 

PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY DŁUGO PRZECHOWYWAĆ

Mięso, ryby – jeśli te produkty nie były przez nas mrożone ani pakowane próżniowo, nie wolno spożywać po upłynięciu daty ważności

Jaja – można spożyć 2 dni po dacie ważności. Należy je jednak ugotować na twardo

Pieczywo – niestety nie zawsze jesteśmy w stanie gołym okiem zauważyć pleśń, dlatego jeśli kupujemy chleb na zapas, warto go zamrozić

Nabiał – jeżeli przechowujemy go zgodnie z zaleceniami producenta,  1-2 dni po upłynięciu daty ważności jesteśmy w stanie zjeść jogurt czy serek