Produkty o właściwościach alergizujących

Ostatnie logo 1000W krajach Europy wśród produktów o potencjalnie alergizujących właściwościach wymienia się:

  • Mleko krowie
  • Pszenicę i soję
  • Jaja kurze
  • Orzeszki ziemne i inne orzechy
  • Ryby i owoce morza

Unikanie lub opóźnianie wprowadzania pokarmów potencjalnie uczulających nie jest uzasadnione naukowo. Wyżej wymienione produkty możesz więc wprowadzać do jadłospisu dziecka w tym samym czasie, co pozostałe pokarmy uzupełniające, czyli po ukończeniu 17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia.

MLEKO KROWIE

Nie podawaj dziecku mleka krowiego jako głównego posiłku lub napoju przez ukończeniem
1. roku życia, ponieważ mleko krowie nie jest dostosowane do potrzeb niemowlaka. Mleko krowie:

– jest ubogie w żelazo i utrudnia jego wchłanianie, co zwiększa ryzyko występowania anemii

– zawiera zbyt dużo białka i składników mineralnych, co prowadzi do obciążenia nerek

– podane zbyt wcześnie może spowodować rozwój alergii na mleko

– podane niemowlęciu zbyt wcześnie i/lub w nadmiernej ilości może sprzyjać powstaniu stanu zapalnego jelit i krwawieniom z przewodu pokarmowego.

Nie podawaj mleka koziego lub owczego niemowlęciu!

Mleko kozie lub owcze zawiera wysoką zawartość soli mineralnych obciążających nerki. Mleka te są ubogie w kwas foliowy i witaminy, w tym witaminę B12, co sprzyja rozwojowi niedokrwistości.

GLUTEN

Produkty zawierające gluten należy wprowadzać do jadłospisu dziecka podobnie jak inne pokarmy uzupełniające.

JAJA KURZE

Wprowadź jaja do jadłospisu niemowlaka w tym samym czasie, co inne pokarmy uzupełniające. Żółtko jaja kurzego jest dobrym źródłem tłuszczu, witamin z grupy B oraz żelaza. Pamiętaj, by nie podawać dziecku surowych jaj (ryzyko zakażenia Salmonellą).

RYBY

Regularne spożywanie ryb przez niemowlęta nie zwiększa ryzyka wystąpienia alergii. Ryby stanowią bogate źródło białka i kwasów tłuszczowych omega 3, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz układu odporności. Podawaj swojemu dziecku głównie tłuste ryby morskie: łosoś, śledź, sardynka, halibut. Ze względu na większe ryzyko zanieczyszczenia substancjami toksycznymi, nie podawaj dziecku: makreli królewskiej, niektórych odmian tuńczyka (tuńczyk biały, błękitnopłetwy, opastun), ryby maślanej, okonia morskiego, rekina, miecznika, płytecznika, marlina, barakudy i gardłosza atlantyckiego.

Artykuł powstał w ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Więcej
o projekcie można znaleźć na stronie: www.1000dni.pl