W piątek 13-ego gościliśmy w Muzeum dla Dzieci w PME. Możesz poznać przepisy na przysmaki, które przygotowaliśmy. Zapraszamy do zapoznania się z Festiwalem Edukacyjnym „SMAK” edycją z 14 października. Festiwal organizowany jest we współpracy z Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym.
Festiwal Edukacyjny „SMAK” jest nowym projektem Banku Żywności SOS w Warszawie kierowanym do dzieci klas IV-VI szkół podstawowych. Przypominaliśmy uczniom jak ważne jest zdrowe odżywianie i prowadzenie zdrowego trybu życia. Uczniowie zorganizowali zbiórkę żywności na trenie swoich szkół. Zwróciliśmy uwagę na problem ubóstwa i marnowania żywności w Polsce oraz przekazaliśmy rówieśnikom misję działania Banków Żywności.
Pierogi
Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 2 szklanki gorącej wody, szczypta soli, 3 łyżeczki oleju.
Farsz I: podsmaż cebulkę na oleju lnianym, dodaj kapustę podgotowaną, grzyby podgotowane, stopniowo używaj wodę z grzybów do podlewania farszu, aby był wilgotny.
Farsz II: do orzechów prażonych z miodem dodaj pokrojoną suszoną śliwkę.
Lep pierogi z farszem, nie czekaj aż się skleją, tylko od razu ugotuj (wrzucaj do osolonej, gotującej wody). Smacznego!
Sałatka
Składniki: ugotowana kasza jaglana, banany, tarte jabłko, pokrojone daktyle (drylowane), rozgniecione orzechy włoskie, łyżka serka naturalnego (lub jogurtu).
Składnik wymieszać. Smacznego!
Festiwal Edukacyjny „SMAK” współfinansowany jest ze środków m. st. Warszawy w ramach Małych Grantów.
Partner Projektu Muzeum dla Dzieci w PME.