Zwolnienie z podatku dystrybutorów żywności, którzy chcą przekazać darowizny na rzecz potrzebujących jest coraz bardziej realne! Banki Żywności już dziś zachęcają restauratorów, dystrybutorów i importerów żywności do przekazywania darowizn żywnościowych na rzecz potrzebujących. Banki Żywności są gotowe do przyjmowania żywności już teraz.
Równe prawo dla producentów i dystrybutorów żywności
Znane są przypadki przedsiębiorców, którzy zamiast wyrzucać dobrą żywność, chcieli przekazać ją potrzebującym. Nie zawsze kończyło się to szczęśliwie. Podatki od darowizn żywnościowych mogły skutecznie zniechęcić do dobroczynności.
Od 2009 roku producenci żywności nie muszą już odprowadzać podatku od darowizn żywnościowych, np. piekarnie mogą robić to bez ponoszenia dodatkowych kosztów opodatkowania. Przepisy są jednak, nadal niekorzystne dla dystrybutorów żywności, czyli na przykład dla sklepów sprzedających pieczywo. Wszystko wskazuje na to, że sytuacja się zmieni.
23 lipca br. Sejmowa Komisja Finansów przyjęła poprawkę do rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług. Poprawka ta zwalnia z płacenia podatku VAT od darowizn żywnościowych na rzecz organizacji pożytku publicznego wszystkich – to jest producentów i dystrybutorów żywności. W sierpniu poprawka będzie poddana głosowaniu w Sejmie.
Uwolniona wola pomagania
Dzisiaj, zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 16 ustawy z dnia 11 marca 2004 r.o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.), ulga podatkowa dotyczy wyłącznie producentów żywności. Według nowelizacji także to ograniczenie ma zniknąć. Otwiera to drogę wielu, nowym, potencjalnym darczyńcom chętnym do przekazywania na rzecz potrzebujących żywności organizacjom pożytku publicznego – takim jak Banki Żywności. W sytuacji sprzyjających przepisów, wystarczy, że wśród przedsiębiorców pojawi się chęć i wola do pomagania.
Pełnowartościowy produkt w uszkodzonym opakowaniu, nie powinien się marnować
Jeśli nowelizacja zostanie ostatecznie przyjęta dystrybutorzy, hurtownicy, importerzy, a także restauratorzy i firmy cateringowe będą mogli przekazywać do Banków Żywności, bez dodatkowego opodatkowania, produkty spożywcze. Zarówno małe osiedlowe sklepiki, jak i sieciowe supermarkety od tego momentu, będą mogły oddać do Banku Żywności pełnowartościowe produkty, w terminie ważności do spożycia, których nie są w stanie sprzedać, bo np. mają uszkodzone opakowania lub są to lekko poobijane owoce i warzywa. Żywność, bez obawy o ponoszenie kosztów opodatkowania, będą mogły przekazywać także restauracje oraz firmy cateringowe, ponadto importerzy, którzy dostarczają do Polski produkty spożywcze np. owoce cytrusowe przypływające statkami. Żywność ta nie będzie już musiała się marnować, ze względu na niekorzystne przepisy.
– Według wiedzy Federacji Polskich Banków Żywności w sieciach handlowych rocznie marnuje się nawet kilkaset ton dobrych produktów. Banki Żywności w Polsce czekały na takie rozwiązanie, które pozwoli bez żadnych przeszkód pozyskiwać takie produkty na rzecz potrzebujących. Federacja Polskich Banków Żywności od dawna zabiegała o nowelizację przepisów w Ministerstwie Finansów, u Premiera, w Sejmie i Senacie. – komentuje głosem Banków Żywności Marek Borowski – Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Banki Żywności już dziś zapraszają sklepy, restauracje i importerów do przekazywania żywności
Magazyny Banków Żywności są przygotowane do odbierania żywności i przekazywania jej potrzebującym, nawet z dnia na dzień. Zapotrzebowanie na żywność jest bardzo duże. Według najnowszych danych GUS w 2012 roku w Polsce 6,7% czyli 2,5 miliona osób żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa. W 2012 roku Banki Żywności dotarły z pomocą żywnościową do 1, 5 miliona potrzebujących.
Wszystkich którzy są chcą przekazać żywność na rzecz Banku Żywności SOS w Warszawie zapraszamy do kontaktu telefonicznego z biurem fundacji 22 723 02 71 lub mailowego bzsos@bzsos.pl