14 pażdziernika w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie odbył się Festiwal Edukacyjny „SMAK”. Nowy projeky Banku Żywności SOS w Warszawie skierowany był do uczniów klas IV-VI szkół podstawowych.
„SMAK” miał na celu w przystępnej formie uświadomić jak ważne jest zdrowe odżywianie się i prowadzenie zdrowego trybu życia. Festiwal został połączony ze zbiórką żywności dla najuboższych.
Podczas Festiwalu odbyła się projekcja filmów mówiąca o zasadach zdrowego odżywiania oraz przedstawiająca misję Banków Żywności, odbyły się panele wartszatowe: warsztaty kulinarne przygotowane przez Kuchnię Jana Kuronia, lekcja „O zachowaniu przy stole, czyli kulturowy savoir vivre” przygotowana przez Muzeum dla Dzieci im. J. Korczaka w PME w Warszawie oraz zajęcia edukacyjne „Różne oblicza wody” prowadzone przez wolontariuszy fundacji.
Festiwał Edukacyjny „SMAK” współfinansowany był ze środków m. st. Warszawy w ramach Małych Grantów.