Bank Żywności SOS w Warszawie oraz Stowarzyszenie DIETANOVA zapraszają do wzięcia udziału w projekcie edukacyjnym Mały Dietetyk, współfinansowanym ze środków Miasta Stołecznego Warszawy, skierowanego do dzieci grup przedszkolnych.
Celem projektu Mały Dietetyk jest kształtowanie świadomości żywieniowej wśród dzieci – już na początku ich konsumenckich doświadczeń. Chcemy, aby maluchy dowiedziały się, że żywienie wpływa na ich zdrowie i samopoczucie oraz że zdrowe żywienie jest smaczne i atrakcyjne. Wspólne gotowanie i jedzenie ma uświadomić dzieciom, że mają wpływ na to, co jedzą i zachęcić do poznawania nowych produktów i smaków. Ponadto dążymy do uwrażliwienia dzieci na problem niedożywienia spowodowanego niewłaściwą dietą oraz marnotrawienia żywności. Mamy nadzieję, że dzieci podzielą się zdobytą wiedzą z najbliższymi.
Mały Dietetyk to cykl 6 warsztatów oraz konkurs plastyczny
Tematy warsztatów:
- warzywa,
- kasze,
- słodycze,
- mleko,
- chleb,
- ryby
Czas trwania zajęć: 30 – 40 minut
Plan warsztatów:
- rozmowa edukacyjną dotyczącą realizowanego tematu
- omówienie wpływu na zdrowie
- zaprezentowanie asortymentu
- zabawę ruchową utrwalającą wiedzę,
- wspólne gotowanie, podczas którego dzieci wykonują proste czynności umożliwiające wykonanie prostych potraw,
- wspólne jedzenie przygotowanych potraw.
Terminy:
Projekt realizowany jest od kwietnia do grudnia 2013 (łącznie z wakacjami) Terminy warsztatów ustalane są indywidualnie, według możliwości Przedszkolaków i Wolontariuszy.
Zajęcia odbywają się raz w tygodniu, w ustalonym, stałym terminie. Po cyklu dzieci biorą udział w konkursie plastycznym.
Dokumentacja:
- Umowa współpracy między Placówką a Organizacją.
- Zdjęcia – podczas warsztatów będą wykonane zdjęcia, które zostaną umieszczone w sprawozdaniu z projektu dla m.st. Warszawy oraz na stronach internetowych organizacji realizujących projekt i ich profilach na portalach społecznościowych.
- Ankieta ewaluacyjna – zostanie przeprowadzona wśród wychowawców na zakończenie zrealizowanego projektu.
Materiały:
Warsztaty realizowane są bezpłatnie. Zapewniamy produkty spożywcze oraz inne potrzebne produkty. Prosimy o zapewnienie naczyń i sztućców dla dzieci i prowadzących do przygotowania i spożycia dań.
Scenariusze i prowadzenie:
Autorami scenariuszy oraz koordynatorami projektu są specjaliści ds. żywienia ze Stowarzyszenia DIETANOVA. Zajęcia przeprowadzane są przez wolontariuszy – głównie studentów kierunków dietetyka, żywienie człowieka oraz pedagogika i psychologia.
Misją Stowarzyszenia DIETANOVA, założonego przez specjalistów ds. żywności i żywienia, jest upowszechnianie wiedzy żywieniowej wśród wszystkich grup społeczeństwa. Projekty edukacji żywieniowej dla dzieci zajmują szczególne miejsce w działalności Stowarzyszenia.
Zgłoszenia:
Aby wziąć udział w projekcie prosimy o wysłanie KARTY ZGŁOSZENIA do koordynatora projektu Agnieszki Nowak – anowak@dietanova.org, nr tel. 793 150 910 do dnia 15.05.2013 roku.