Projekt Mały Dietetyk – oferta dla przedszkoli

dietanovaBank Żywności SOS w Warszawie oraz Stowarzyszenie DIETANOVA zapraszają do wzięcia udziału w projekcie edukacyjnym Mały Dietetyk, współfinansowanym ze środków Miasta Stołecznego Warszawy, skierowanego do dzieci grup przedszkolnych.

Celem projektu Mały Dietetyk jest kształtowanie świadomości żywieniowej wśród dzieci – już na początku ich konsumenckich doświadczeń. Chcemy, aby maluchy dowiedziały się, że żywienie wpływa na ich zdrowie i samopoczucie oraz że zdrowe żywienie jest smaczne i atrakcyjne. Wspólne gotowanie i jedzenie ma uświadomić dzieciom, że mają wpływ na to, co jedzą i zachęcić do poznawania nowych produktów i smaków. Ponadto dążymy do uwrażliwienia dzieci na problem niedożywienia spowodowanego niewłaściwą dietą oraz marnotrawienia żywności. Mamy nadzieję, że dzieci podzielą się zdobytą wiedzą z najbliższymi.

warsztaty

Mały Dietetyk to cykl 6 warsztatów oraz konkurs plastyczny
Tematy warsztatów:

  • warzywa,
  • kasze,
  • słodycze,
  • mleko,
  • chleb,
  • ryby

Czas trwania zajęć:  30 – 40 minut

Plan warsztatów:

  • rozmowa edukacyjną dotyczącą realizowanego tematu
    • omówienie wpływu na zdrowie
    • zaprezentowanie asortymentu
  • zabawę ruchową utrwalającą wiedzę,
  • wspólne gotowanie, podczas którego dzieci wykonują proste czynności umożliwiające wykonanie prostych potraw,
  • wspólne jedzenie przygotowanych potraw.

Terminy:
Projekt realizowany jest od kwietnia do grudnia 2013 (łącznie z wakacjami) Terminy warsztatów ustalane są indywidualnie, według możliwości Przedszkolaków i Wolontariuszy.
Zajęcia odbywają się raz w tygodniu, w ustalonym, stałym terminie. Po cyklu dzieci biorą udział w konkursie plastycznym.

warsztaty 2

Dokumentacja:

  • Umowa współpracy między Placówką a Organizacją.
  • Zdjęcia – podczas warsztatów będą wykonane zdjęcia, które zostaną umieszczone w sprawozdaniu z projektu dla m.st. Warszawy oraz na stronach internetowych organizacji realizujących projekt i ich profilach na portalach społecznościowych.
  • Ankieta ewaluacyjna – zostanie przeprowadzona wśród wychowawców na zakończenie zrealizowanego projektu.

Materiały:
Warsztaty realizowane są bezpłatnie. Zapewniamy produkty spożywcze oraz inne potrzebne produkty. Prosimy o zapewnienie naczyń i sztućców dla dzieci i prowadzących do przygotowania i spożycia dań.

Scenariusze i prowadzenie:
Autorami scenariuszy oraz koordynatorami projektu są specjaliści ds. żywienia ze Stowarzyszenia DIETANOVA. Zajęcia przeprowadzane są przez wolontariuszy – głównie studentów kierunków dietetyka, żywienie człowieka oraz pedagogika i psychologia.

Misją Stowarzyszenia DIETANOVA, założonego przez specjalistów ds. żywności i żywienia, jest upowszechnianie wiedzy żywieniowej wśród wszystkich grup społeczeństwa. Projekty edukacji żywieniowej dla dzieci zajmują szczególne miejsce w działalności Stowarzyszenia.

Zgłoszenia:
Aby wziąć udział w projekcie prosimy o wysłanie KARTY ZGŁOSZENIA do koordynatora projektu Agnieszki Nowakanowak@dietanova.org, nr tel. 793 150 910 do dnia 15.05.2013 roku.

miasto syrenka

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bank Żywności SOS, Projekty Edukacyjne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.