W dniu 12 października w Szkole Podstawowej nr 205 w Warszawie odbyło się szkolenie dla pierwszej grupy wolontariuszy, którzy zgłosili się do udziału w drugiej edycji projektu „Jeść Lepiej – Żyć Lepiej”. Ideą projektu jest przekazanie wiedzy na temat prawidłowych nawyków żywieniowych i podstawowych zasad higieny żywności, zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania, uwrażliwienie na problematykę niemarnowania żywności i zapoznanie ich z ideą Banków Żywności.
W pierwszym szkoleniu wzięło udział 15 wolontariuszy, studentów dietetyki, pedagogiki oraz żywienia człowieka i oceny żywności, Martyna Falkowska (koordynator projektu ze strony BZ SOS), Dominika Sawczuk (wiceprezes Banku Żywności SOS w Warszawie) oraz Pani Bogusława Orzeszko (nauczyciel przyrody, koordynator projektu ze strony szkoły).
Poruszone zostały następujące tematy:
- Idea i funkcjonowanie Banków Żywności.
- Ubóstwo, pomoc potrzebującym.
- Marnowanie żywości – fakty.
- Zasady prawidłowego żywienia dzieci.
- Higiena żywności, kultura spożywania posiłków.
- Specyfika pracy z dziećmi.
Aktualnie trwają prace nad opracowaniem scenariuszy poszczególnych zajęć. Wolontariusze uzgadniają scenariusze z Wychowawcami klas 1c, 2a, 2b, 3b, 3c, 4a, 4b. W wybranych klasach zajęcia zaczną się od 21 października.
Koordynator projektu: Martyna Falkowska martyna.falkowska@bzsos.pl
Zadanie realizowane jest w ramach projektu: „Akademii Wolontariatu Banku Żywności SOS w Warszawie”
Kolejne szkolenie dla wolontariuszy organizujemy 26 października. Poszukiwani wolontariusze do kolejnych klas. Zapraszamy.