Bank Żywności SOS w Warszawie ma zaszczyt zaprosić organizacje pozarządowe świadczące pomoc żywnościową na rzecz osób potrzebujących na konferencję „Dostarczanie żywności – misja i odpowiedzialność organizacji pozarządowych” Forum Dobrych Praktyk realizowaną w ramach projektu „Q jakości – rozwój organizacji świadczących pomoc żywnościową”. Konferencja odbędzie się 17 maja 2016 o godz. 10.00 w Mazowieckim Urzędzie Wojewódzkim w Warszawie przy Placu Bankowym 3/5, sala 259.
Plan konferencji:
10.00- 10.15 – Otwarcie konferencji i przywitanie uczestników. Przedstawienie zmian w zasadach dystrybucji żywności – Magdalena Krajewska, Bank Żywności SOS w Warszawie.
10.15 – 12.45 – Odpowiedzialność Zarządu organizacji za poprawność prowadzonej dokumentacji księgowo – magazynowej – Teresa Zagrodzka, konsultant ds. finansowych organizacji pozarządowych.
12:45 – przerwa kawowa
13.00 – 13.30 – Zasady, odpowiedzialność oraz dobre praktyki realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 – Łukasz Beier, Federacja Polskich Banków Żywności.
13.30 – 14.30 – sesja panelowa:
Temat | Moderator | Opis |
---|---|---|
„Odbiór żywności świeżej (markety)– problemy i zagrożenia” | Beata Macios Dorota Napiórkowska | Dyskusja na temat obwiązujących zasad oraz problemów związanych z zagospodarowaniem żywności świeżej i krótkoterminowej przez organizacje. Kto może odbierać taką żywność? Jakie musi spełnić warunki sanitarne i transportowe? Ja zorganizować odbiory oraz pracę organizacji? |
„Współpraca organizacji pozarządowych z Ośrodkami Pomocy Społecznej – jak jest, a jak chcemy, żeby było”. | Agnieszka Deja | Dyskusja na temat współpracy organizacji pozarządowych i Ośrodków Pomocy Społecznej w ramach weryfikowania osób potrzebujących pomocy. Przykład Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. |
„Prowadzenie dokumentacji z dystrybucji żywności” | Joanna Galek | Dyskusja na temat sposobu kwalifikowania osób do pomocy żywnościowej, sposobów prowadzenia dokumentacji, oraz obowiązki sprawozdawcze. Żywność jako majątek przekazywany organizacji, odpowiedzialność wobec urzędów. |
14:30 – 15:00 – Prezentacja wniosków z pracy w grupach.
15:00 – 15:15 – Omówienie oferty Banku Żywności SOS w Warszawie. Zamknięcie konferencji.
15.15 – obiad
„Projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”