Podsumowanie Podprogramu 2015 realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

Podprogram 2015

 

Podprogram 2015 był realizowany przez Bank Żywności SOS w Warszawie w okresie od maja 2015 do czerwca 2016. W tej edycji PO PŻ 2014 – 2020 wzięło udział 55 organizacji pozarządowych, Ośrodków Pomocy Społecznej oraz parafii.

Do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, sok jabłkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.

Za pośrednictwem OPL wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 1 812  ton żywności o wartości 5 254 437 zł.

Pomoc żywnościowa trafiła do 21 399 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

 

1

2

W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 158 warsztatów edukacyjnych w których wzięły udział 2 133 osoby.

Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne – 71 spotkań, 975 uczestników
  • Żywieniowe – 57 spotkań, 737 uczestników
  • Kulinarne – 30 spotkań, 421 uczestników

po pz logo jpg-2logo_mrpips_przycięty logo z flaga jpg-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.