Czy zastanawialiście się kiedyś, co się dzieje z jedzeniem, które wyrzucacie do kosza na śmieci?
Rocznie na śmietnik trafia 9 milionów ton żywności. Przekazując część z tego, co wyrzucamy do kosza głodującym, sprawilibyśmy, że nikt na świecie nie chodziłby niedożywiony, nikt z tego powodu by nie umierał. Tymczasem, z powodu głodu cierpi co siódmy człowiek. Jak to możliwe, że w obliczu tak wielkiej skali niedożywienia, miliardy kilogramów żywności się marnuje?
Warsztaty będą okazją do tego, by przyjrzeć się przyczynom oraz skutkom marnowania żywności. Studenci zastanowią się, co każdy z nas może zrobić, żeby nie wyrzucać jedzenia do kosza i sprawdzą, na ile prawidłowe przechowywanie żywności może zapobiec jej marnowaniu.

Prowadzący: Bank Żywności w Warszawie, Joanna Galek
Forma zajęć: Warsztaty
Przedmiot: Polityka żywieniowa
Kierunek: Tematy
Terminy: 2016-05-14; 2016-05-21; 2016-06-04
Czas trwania: 60 minut
Miasto: Warszawa
Miejsce: Kolegium Nauczycielskie, ul. Czerniakowska 128
Link
Link