OBCHODY ŚWIATOWEGO DNIA ŻYWNOŚCI W MUZEUM DLA DZIECI

15 października Bank Żywności SOS w Warszawie organizuje obchody Światowego Dnia Żywności w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.

Na jeden dzień miejsce przy ul. Kredytowej 1 zamieni się w kopalnię wiedzy na temat niemarnowania jedzenia i właściwego obchodzenia się z nim.

  • Co chowano w ziemiankach i po co na wsi dwojaki i trojaki?
  • Co zrobić z pozostałych po obiedzie ziemniaków?
  • Jak prawidłowo układać produkty w lodówce?

Odpowiedzmy na te wszystkie pytania podczas niedzielnej wizyty w Muzeum dla Dzieci!

Wydarzenie będzie obejmowało m. in.

  • wystawę tematyczną nt. tradycyjnych metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi,
  • warsztaty kulinarne z kucharzem Nestle o wykorzystaniu resztek jedzenia,
  • inscenizację bajki o marnowaniu żywności z udziałem animatora,
  • projekcję filmu „Była sobie Żywność”,
  • naukę prawidłowego układania produktów w lodówce,
  • lekcje zorganizowane dla grup przedszkolnych.

Wstęp wolny!

Zapisy na warsztaty kulinarne: rezerwacje@ethnomuseum.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.