15 października Bank Żywności SOS w Warszawie organizuje obchody Światowego Dnia Żywności w Muzeum dla Dzieci w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie.
Na jeden dzień miejsce przy ul. Kredytowej 1 zamieni się w kopalnię wiedzy na temat niemarnowania jedzenia i właściwego obchodzenia się z nim.
- Co chowano w ziemiankach i po co na wsi dwojaki i trojaki?
- Co zrobić z pozostałych po obiedzie ziemniaków?
- Jak prawidłowo układać produkty w lodówce?
Odpowiedzmy na te wszystkie pytania podczas niedzielnej wizyty w Muzeum dla Dzieci!
Wydarzenie będzie obejmowało m. in.
- wystawę tematyczną nt. tradycyjnych metod przechowywania i przetwarzania żywności na wsi,
- warsztaty kulinarne z kucharzem Nestle o wykorzystaniu resztek jedzenia,
- inscenizację bajki o marnowaniu żywności z udziałem animatora,
- projekcję filmu „Była sobie Żywność”,
- naukę prawidłowego układania produktów w lodówce,
- lekcje zorganizowane dla grup przedszkolnych.
Wstęp wolny!
Zapisy na warsztaty kulinarne: rezerwacje@ethnomuseum.pl