Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Obfitość żywności na świątecznym stole to część tradycji, której ciemną stroną bywa marnowanie jedzenia. W czasie świąt Bożego Narodzenia problem ten staje się szczególnie istotny. Kupuje się wówczas znacznie więcej produktów i przygotowuje znacznie więcej potraw, aby świąteczny stół zastawiony był jak najobficiej. Niestety, nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego.

 

CO MOŻEMY ZROBIĆ?

  • Większość potraw można bez problemu zamrozić: pierogi, uszka, bigos, kapustę z grzybami. Mrożenie świetnie zniosą  także mięsa, warzywa czy niektóre wypieki. Rybę po grecku możemy zawekować, przygotować  zupę rybną, pastę na kanapki, zapiekankę. Po świętach zostaje również wiele wypieków, świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie bajaderek. Ciasta możemy wykorzystać do deserów, np. makowiec rozkruszyć i zalać owocowa galaretką, kutię możemy wykorzystać do upieczenia ciasta drożdżowego.
  • Zwykle mamy więcej potraw niż miejsca w lodówce i zamrażarce. Jeśli pogoda pozwoli część żywności możemy trzymać na balkonie lub parapecie.
  • Przepisy na wykorzystanie resztek można znaleźć na naszym Facebooku pod hasztagiem #MondayRecipe.


Jeżeli chcecie się nim podzielić z otoczeniem, proponujemy Wam:

 

1. zanieść żywność do wybranej jadłodzielni –  przestrzeń, w której każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem. To adresy warszawskich Jadłodzielni.

 

  • Wydział Psychologii UW / ul. Stawki 5/7 / parter, naprzeciw bufetu / lodówka i szafka / codziennie 8-21 / czasem budynek może być zamknięty w weekend, ale można zadzwonić dzwonkiem przy furtce i osoba na portierni otworzy
  • Instytut Socjologii UW / ul. Karowa 18 / parter, obok barku / lodówka i szafka / codziennie 8-21 / czasem budynek może być zamknięty w weekend, ale można zadzwonić dzwonkiem przy drzwiach i osoba na portierni otworzy
  • Centrum Pomocy Społecznej Śródmieście / ul. Twarda 1 / lodówka i szafka / pn.-czw. 8-18, pt. 8-16
  • Syrena / ul. Wilcza 30 / szafka dostępna z ulicy i lodówka za bramą / codziennie 24h UWAGA! w sezonie zimowym dostępna jest tylko szafka; lodówka, ze względu na mrozy, jest chowana na zimę.
  • Dwa Jelonki / ul. Powstańców Śląskich 44 / lodówka / pn-wt 14-20, śr-pt 10-20
  • Bazar Lotników / pawilon 83A / lodówka i szafka / pn.-pt. 7-19, sob. 8-14
  • SGGW / ul. Nowoursynowska 159 / budynek 34 / klatka schodowa B / szafka / codziennie 8-20
  • Dom Sąsiedzki „Moje Szmulki” / ul. Łochowska 39 lok. 7 / lodówka i szafka / pon-pt 13-20, sob 15-20
  • Centrum Społeczne Paca 40 / ul. Michała Paca 40 / lodówka i szafka / pn.-pt. 10-20, sob. 10-18
  • Stół Powszechny / ul. Jana Zamoyskiego 20 / szafka (na zewnątrz) 24/7 / lodówka (w kawiarni) codziennie 11-22
  • Kościół Najświętszej Matki Boskiej Loretańskiej / ul. Ratuszowa 5A / zewnętrzna szafka, u zbiegu ul. Ratuszowej /Jagiellońskiej na wprost wejścia do Parku Praskiego, przy Kościele Najświętszej Matki Bożej Loretańskiej / 24/7
  • Urząd Dzielnicy Żoliborz / Słowackiego 6/8 na tyłach budynku / lodówka i szafka wolnostojąca / 24/7UWAGA! Dni i godziny w okresie świątecznym mogą ulec zmianie.Mapę wszystkich polskich Jadłodzelni znajdziecie tutaj: http://bit.ly/2uYHueQ

    2. skontaktować się z grupą PODZIEL SIĘ POSIŁKIEM Z BEZDOMNYMi.  Więcej szczegółów na stronie http://podzielmysie.pl/

    3. samemu zanieść świeże jedzenie do wybranej przes siebie organizacji.

    Dziękujemy, że wspólnie z nami nie marnujesz jedzenia!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.