Podsumowanie POPŻ Podprogram 2017

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Bank Żywności SOS w Warszawie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Współpracowaliśmy z 40 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa mazowieckiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 22 730 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 1072,28840 ton żywności;

o 165915 paczek żywnościowych;

o 58160 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 146 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 2216 osoby
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne – 19 spotkań dla  273 uczestników
  • Żywieniowe – 75 spotkań dla 976 uczestników
  • Kulinarne – 52 spotkań dla 967 uczestników
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.