14 listopada 2018 r. w studiu kulinarnym Małe Przyjemności zorganizowaliśmy warsztat kulinarny dla przedstawicieli organizacji pozarządowych na co dzień zajmujących się przygotowywaniem posiłków dla swoich podopiecznych.
Podczas warsztatu trenerka kulinarna Sylwia Majcher pokazała sposoby na wykorzystanie produktów z bardzo krótkim terminem pozyskanych z sieci handlowych. Uczestnicy warsztatu dowiedzieli się również jak planować jadłospisy uwzględniając żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia oraz jak można przedłużyć trwałość produktów spożywczych.
Z prostych składników uczestnicy wyczarowali smaczne dania m. in.:
- z czerstwego pieczywa: brownie, grzanki do zupy krem, zagęszczenie zupy pomidorowej
- z liści rzodkiewki: pesto i zupę
- z warzyw z buliony: pastę
- z cukini: tartę i a’la makaron
- z obitych gruszek: musztardę i kompot.
Projekt jest współfinansowany ze środków otrzymanych od Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020.