Podsumowanie Podprogramu 2018 realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020

Bank Żywności SOS w Warszawie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Współpracowaliśmy z 40 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa mazowieckiego.

Pomoc żywnościowa trafiła do 22 789 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 1 073 tony żywności;
  • 120 661 paczek żywnościowych;
  • 49 674 posiłków;

W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 149 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 2809 osób.

Rodzaje warsztatów:

• Ekonomiczne – 42 spotkania dla  718 uczestników

• Żywieniowe – 51 spotkań dla 972 uczestników

• Kulinarne – 56 spotkań dla 1119 uczestników

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.