
Ile razy Tobie zdarzyło się wyrzucić czerstwe pieczywo, przeterminowany jogurt, ziemniaki z obiadu czy wylać niedopitą herbatę?
Rocznie w naszym kraju na śmietnik trafia 9 mln ton żywności. Za 53% odpadów odpowiadamy MY – konsumenci. Przeciętny Polak każdego roku wyrzuca do kosza ok. 52 kg żywności, co daje 1000 g tygodniowo. Zmarnowana żywność przyczynia się do nadmiernej emisji gazów cieplarnianych.
Wiele pozostaje do zrobienia, jednak zmniejszenie skali marnowania jest możliwe. Do tego potrzebne są zmiany. Każdy z nas jest częścią problemu – bądź częścią rozwiązania.
Fundacja Bank Żywności SOS w Warszawie opracowała narzędzie do samodzielnego oszacowania ilości marnowanej żywności w naszych domach w ciągu jednego tygodnia. Przed Tobą 12 pytań dotyczących ilości wyrzucanych produktów z różnych grup. Ilości w odpowiedziach podane są w miarach domowych i dotyczą średniej wielkości artykułów spożywczych.
POLICZ W NASZYM KALKULATORZE ILE JEDZENIA MARNUJESZ!