Sierpień to miesiąc papryki!

Sierpień to miesiąc papryki!

Papryka najczęściej pleśnieje od środka, dlatego przed spożyciem warto ją rozkroić i sprawdzić.

Jak przechowywać paprykę?

Jeśli przechowasz ją w lodówce, w szufladzie na warzywa, będzie jędrna i smaczna nawet przez 7 dni. W temperaturze pokojowej zaczyna więdnąć po 2-3 dniach. Możesz przygotować z niej sałatki, zupy, aromatyczne sosy i gulasze, dip paprykowy czy pastę na kanapki. Nadmiar papryki możesz zakonserwować w słoiki lub zamrozić i przechowywać do 12 miesięcy. 

Nie marnuj, wykorzystuj!

Polecamy paprykowe brownie

Składniki :

  • 4 upieczone czerwone papryki
  • 400g mąki
  • 200g gorzkiej czekolady
  • szklanka mleka
  • 6 suszonych lub świeżych fig
  • 100g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opcjonalnie: orzechy lub sól gruboziarnista do posypania.

Przygotowanie:

  • Upieczone papryki zmiksuj i podziel na dwie porcje.
  • Jedną porcję zmiksuj z figami, do uzyskania słodkiej masy.
    Następnie dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  • Mieszaj masę, powoli wlewaj szklankę mleka, cały czas mieszając.
  • Rozpuść masło z połową czekolady, przestudź i dodaj do paprykowej masy.
  • Piecz około 30 min. w 180°C
  • Rozpuść pozostałą czekoladę i połącz z resztą paprykowej masy. Posmaruj nią upieczone brownie.

Możesz posypać ciasto orzechami, solą lub innym wybranym dodatkiem.

Czy wiecie, że…

  • Papryka zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw witaminy C.
  • Nasiona papryki zawierają olej, który konserwuje zawarte w niej barwniki oraz posiada właściwości lecznicze.

W sierpniu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem477 kg
Targowisko Wolumen838 kg
Targowisko Hale Mirowskie1561 kg
Targowisko Rembielińska644 kg
Targowisko Egipska398 kg
Targowisko Plac Szembeka716 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.