Sierpień to miesiąc papryki!
Papryka najczęściej pleśnieje od środka, dlatego przed spożyciem warto ją rozkroić i sprawdzić.
Jak przechowywać paprykę?
Jeśli przechowasz ją w lodówce, w szufladzie na warzywa, będzie jędrna i smaczna nawet przez 7 dni. W temperaturze pokojowej zaczyna więdnąć po 2-3 dniach. Możesz przygotować z niej sałatki, zupy, aromatyczne sosy i gulasze, dip paprykowy czy pastę na kanapki. Nadmiar papryki możesz zakonserwować w słoiki lub zamrozić i przechowywać do 12 miesięcy.
Nie marnuj, wykorzystuj!
Polecamy paprykowe brownie
Składniki :
- 4 upieczone czerwone papryki
- 400g mąki
- 200g gorzkiej czekolady
- szklanka mleka
- 6 suszonych lub świeżych fig
- 100g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opcjonalnie: orzechy lub sól gruboziarnista do posypania.
Przygotowanie:
- Upieczone papryki zmiksuj i podziel na dwie porcje.
- Jedną porcję zmiksuj z figami, do uzyskania słodkiej masy.
Następnie dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. - Mieszaj masę, powoli wlewaj szklankę mleka, cały czas mieszając.
- Rozpuść masło z połową czekolady, przestudź i dodaj do paprykowej masy.
- Piecz około 30 min. w 180°C
- Rozpuść pozostałą czekoladę i połącz z resztą paprykowej masy. Posmaruj nią upieczone brownie.
Możesz posypać ciasto orzechami, solą lub innym wybranym dodatkiem.
Czy wiecie, że…
- Papryka zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw witaminy C.
- Nasiona papryki zawierają olej, który konserwuje zawarte w niej barwniki oraz posiada właściwości lecznicze.
W sierpniu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 477 kg |
Targowisko Wolumen | 838 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 1561 kg |
Targowisko Rembielińska | 644 kg |
Targowisko Egipska | 398 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 716 kg |