Jak przechowywać śliwki?
Niedojrzałe śliwki należy przechowywać w temperaturze pokojowe bez bezpośredniego dostępu światła słonecznego. Jeśli chcesz, aby śliwki dojrzały szybciej, umieść je w papierowej torbie.
Dojrzałe śliwki można umieścić w dużym opakowaniu wyścielonym ręcznikiem papierowym i schować do lodówki.
Nie marnuj, wykorzystuj!
Oprócz powideł, ze śliwek możemy przygotować kompot, mus śliwkowy, keczup, a nawet kiszonkę. Sprawdzą się jako dodatek do knedli, pierogów, ciast, dań mięsnych i sałatek. Wydrylowane śliwki można ususzyć lub zamrozić do 6 miesięcy.
Polecamy kiszone śliwki!
Składniki :
- śliwki
- czosnek
- imbir ok 1 cm
- zalewa (łyżka soli kamiennej na litr wody)
Przygotowanie:
- Śliwki układamy w słoiku dodajemy 2 ząbki czosnku oraz imbir ok 1 cm, zalewamy zalewą.
We wrześniu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 562 kg |
Targowisko Wolumen | 1005 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 1355 kg |
Targowisko Rembielińska | 281 kg |
Targowisko Egipska | 180 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 621 kg |