Wrzesień należy do śliwek!

Jak przechowywać śliwki?

Niedojrzałe śliwki należy przechowywać w temperaturze pokojowe bez bezpośredniego dostępu  światła słonecznego. Jeśli chcesz, aby śliwki dojrzały szybciej, umieść je w papierowej torbie.

Dojrzałe śliwki można umieścić w dużym opakowaniu wyścielonym ręcznikiem papierowym i schować do lodówki.

Nie marnuj, wykorzystuj!

Oprócz powideł, ze śliwek możemy przygotować kompot, mus śliwkowy, keczup,  a nawet kiszonkę. Sprawdzą się jako dodatek do knedli, pierogów, ciast, dań mięsnych i sałatek. Wydrylowane śliwki można ususzyć lub zamrozić do 6 miesięcy.

Polecamy kiszone śliwki!

Składniki :

  • śliwki
  • czosnek
  • imbir ok 1 cm
  • zalewa (łyżka soli kamiennej na litr wody)

Przygotowanie:

  • Śliwki układamy w słoiku dodajemy 2 ząbki czosnku oraz imbir ok 1 cm, zalewamy zalewą.

We wrześniu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem562 kg
Targowisko Wolumen1005 kg
Targowisko Hale Mirowskie1355 kg
Targowisko Rembielińska281 kg
Targowisko Egipska180 kg
Targowisko Plac Szembeka621 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.