Brukselka – warzywo paździenika

Jak przechowywać brukselki?

Świeżą, nieumytą brukselkę najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy wytrzyma przez długi czas. Przechowywana w cieple szybko żółknie i więdnie. Brukselkę przechowujmy z dala od owoców, które przyśpieszają jej starzenie. Możemy ją również zamrozić, po wcześniejszym zblanszowaniu.

Kulinarne wskazówki:

Brukselka najlepsza jest ugotowana na parze, dzięki czemu zachowuje najwięcej wartości odżywczych oraz nie ma goryczki. Goryczkę usuniemy również gotując brukselkę w wodzie ze szczyptą cukru i soku z cytryny lub w wodzie z mlekiem. Gotujemy przez krótki czas  w garnku bez przykrywki, aby charakterystyczne olejki eteryczne miały szansę się ulotnić.

Brukselka idealnie smakuje usmażona, upieczona, w cieście. Lekko zarumieniona na patelni podana z płatkami migdałowymi i czosnkiem smakuje wybornie.

W październiku uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem865 kg
Targowisko Wolumen1474 kg
Targowisko Hale Mirowskie1736 kg
Targowisko Rembielińska466 kg
Targowisko Egipska233 kg
Targowisko Plac Szembeka735 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.