Jak przechowywać brukselki?
Świeżą, nieumytą brukselkę najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy wytrzyma przez długi czas. Przechowywana w cieple szybko żółknie i więdnie. Brukselkę przechowujmy z dala od owoców, które przyśpieszają jej starzenie. Możemy ją również zamrozić, po wcześniejszym zblanszowaniu.
Kulinarne wskazówki:
Brukselka najlepsza jest ugotowana na parze, dzięki czemu zachowuje najwięcej wartości odżywczych oraz nie ma goryczki. Goryczkę usuniemy również gotując brukselkę w wodzie ze szczyptą cukru i soku z cytryny lub w wodzie z mlekiem. Gotujemy przez krótki czas w garnku bez przykrywki, aby charakterystyczne olejki eteryczne miały szansę się ulotnić.
Brukselka idealnie smakuje usmażona, upieczona, w cieście. Lekko zarumieniona na patelni podana z płatkami migdałowymi i czosnkiem smakuje wybornie.
W październiku uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 865 kg |
Targowisko Wolumen | 1474 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 1736 kg |
Targowisko Rembielińska | 466 kg |
Targowisko Egipska | 233 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 735 kg |