Dobry bakłażan to taki, który nie jest zbyt twardy. Wybieraj tego z twardą, napiętą i błyszczącą skórką.
Jak przechowywać bakłażana?
Warzywo miesiąca to psianka podłużna zwana też oberżyną lub bakłażanem. Co zrobić, żeby dłużej zachowała świeżość? Należy przechowywać ją w temperaturze pokojowej i spożyć jak najszybciej. Jeśli nie zjecie jej w ciągu kilku dni, to włóżcie do szuflady w lodówce, aby przedłużyć trwałość.
Nie marnuj, wykorzystuj!
Polecamy sałatkę z pieczonym bakłażanem. Grillowanie i pieczenie zapewnia jego najwyższy poziom.
Składniki :
- 1 bakłażan
- 6 liści sałaty
- 50 g sera feta (ok. 20 kosteczek)
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- zioła: oregano, tymianek, bazylia
Sos winegret:
wymieszaj: 6 łyżek oliwy, 5 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki miodu, sól i pieprz do smaku
- Bakłażana pokrój na plastry, posyp solą i odstaw na 10 minut. Opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony. Skrop oliwą, posyp oregano i solą, grilluj jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Bakłażana ułóż na liściach sałaty, dodaj ser feta i pokrojone pomidorki koktajlowe. Posyp ziołami i polej sosem winegret.
Czy wiecie, że…
- Powszechnie bakłażan nazywany jest warzywem. Z punktu botanicznego jest to owoc, a dokładniej – jagoda. Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym czy zielonym. Bakłażan ma nawet swoje święto – tzw. „święto Bakmana” obchodzone 10 marca.
W czerwcu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 402.39 kg |
Targowisko Wolumen | 442.4 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 816.3 kg |
Targowisko Rembielińska | 278.3 kg |
Targowisko Egipska | 429.83 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 475.43 kg |