Bakłażan – czerwcowy bohater.

Dobry bakłażan to taki, który nie jest zbyt twardy. Wybieraj tego z twardą, napiętą i błyszczącą skórką.

Jak przechowywać bakłażana?

Warzywo miesiąca to psianka podłużna zwana też oberżyną lub bakłażanem. Co zrobić, żeby dłużej zachowała świeżość? Należy przechowywać ją w temperaturze pokojowej i spożyć jak najszybciej. Jeśli nie zjecie jej w ciągu kilku dni, to włóżcie do szuflady w lodówce, aby przedłużyć trwałość.

Nie marnuj, wykorzystuj!

Polecamy sałatkę z pieczonym bakłażanem. Grillowanie i pieczenie zapewnia jego najwyższy poziom.

Składniki :

  • 1 bakłażan
  • 6 liści sałaty
  • 50 g sera feta (ok. 20 kosteczek)
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • zioła: oregano, tymianek, bazylia

Sos winegret:

wymieszaj: 6 łyżek oliwy, 5 łyżek soku z cytryny, 2 łyżki miodu, sól i pieprz do smaku

  • Bakłażana pokrój na plastry, posyp solą i odstaw na 10 minut. Opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na rozgrzanym grillu. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony. Skrop oliwą, posyp oregano i solą, grilluj jeszcze przez kolejne 5 minut.
  • Bakłażana ułóż na liściach sałaty, dodaj ser feta i pokrojone pomidorki koktajlowe. Posyp ziołami i polej sosem winegret.

Czy wiecie, że…

  • Powszechnie bakłażan nazywany jest warzywem. Z punktu botanicznego jest to owoc, a dokładniej – jagoda. Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym czy  zielonym. Bakłażan ma nawet swoje święto – tzw. „święto Bakmana” obchodzone 10 marca.

W czerwcu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem402.39 kg
Targowisko Wolumen442.4 kg
Targowisko Hale Mirowskie816.3 kg
Targowisko Rembielińska278.3 kg
Targowisko Egipska429.83 kg
Targowisko Plac Szembeka475.43 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.