Lipiec należy do czereśni!

Świeże czereśnie najlepiej zjeść od razu po zakupie. Warto je myć tuż przed spożyciem, ponieważ woda usuwa warstwę ochronną i przyspiesza psucie się owocu.

Jak przechowywać czereśnie?

Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej nieumyte i z ogonkami. Sezon występowania czereśni trwa krótko, więc warto je przetworzyć i czerpać z nich korzyści cały rok. Dobrym sposobem jest mrożenie (do 3-4 miesięcy) oraz przygotowanie przetworów np. dżemów czy konfitur. Czereśnie można też jeść pod postacią koktajli, musów, galaretek, wykorzystać  jako dodatek do ciast i deserów lub przygotować z nich kompot.

Nie marnuj, wykorzystuj!

Polecamy sałatkę z czereśniami.

Składniki :

  • 200 g czereśni
  • dojrzałe awokado
  • pietruszka lub kolendra
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • płatki chilli, sól i pieprz
  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

  • Rozgrzej suchą patelnię i wysyp pestki słonecznika. Mieszaj, gdy zaczną się rumienić. Podprażone pestki przesyp do miski i poczekaj aż wystygną. Prażyć słonecznika możesz też w piekarniku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, pokrop oliwą z oliwek – możesz też posypać papier przyprawami. Wysyp na papier pestki słonecznika i piecz w 220°C około 15 minut.
  • Usuń pestki z czereśni następnie pokrój owoce na ćwiartki. Cebulę i awokado pokrój w kostkę. Posiekaj natkę lub kolendrę.
  • Wsyp wszystkie składniki do miski, dodaj przyprawy i sok z cytryny lub limonki. Wymieszaj i gotowe!

Czy wiecie, że…

  • 19-29% osób uczulonych na pyłki brzozy reaguje alergicznie również
    na czereśnie (w czasie ich dojrzewania powstają specyficzne białka, które są homologiczne do alergenów pyłku brzóz).

W lipcu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem692 kg
Targowisko Wolumen799 kg
Targowisko Hale Mirowskie1507.33 kg
Targowisko Rembielińska265 kg
Targowisko Egipska625.33 kg
Targowisko Plac Szembeka694.7 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.