Świeże czereśnie najlepiej zjeść od razu po zakupie. Warto je myć tuż przed spożyciem, ponieważ woda usuwa warstwę ochronną i przyspiesza psucie się owocu.
Jak przechowywać czereśnie?
Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce, najlepiej nieumyte i z ogonkami. Sezon występowania czereśni trwa krótko, więc warto je przetworzyć i czerpać z nich korzyści cały rok. Dobrym sposobem jest mrożenie (do 3-4 miesięcy) oraz przygotowanie przetworów np. dżemów czy konfitur. Czereśnie można też jeść pod postacią koktajli, musów, galaretek, wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów lub przygotować z nich kompot.
Nie marnuj, wykorzystuj!
Polecamy sałatkę z czereśniami.
Składniki :
- 200 g czereśni
- dojrzałe awokado
- pietruszka lub kolendra
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- płatki chilli, sól i pieprz
- pestki słonecznika
Przygotowanie:
- Rozgrzej suchą patelnię i wysyp pestki słonecznika. Mieszaj, gdy zaczną się rumienić. Podprażone pestki przesyp do miski i poczekaj aż wystygną. Prażyć słonecznika możesz też w piekarniku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, pokrop oliwą z oliwek – możesz też posypać papier przyprawami. Wysyp na papier pestki słonecznika i piecz w 220°C około 15 minut.
- Usuń pestki z czereśni następnie pokrój owoce na ćwiartki. Cebulę i awokado pokrój w kostkę. Posiekaj natkę lub kolendrę.
- Wsyp wszystkie składniki do miski, dodaj przyprawy i sok z cytryny lub limonki. Wymieszaj i gotowe!
Czy wiecie, że…
- 19-29% osób uczulonych na pyłki brzozy reaguje alergicznie również
na czereśnie (w czasie ich dojrzewania powstają specyficzne białka, które są homologiczne do alergenów pyłku brzóz).
W lipcu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 692 kg |
Targowisko Wolumen | 799 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 1507.33 kg |
Targowisko Rembielińska | 265 kg |
Targowisko Egipska | 625.33 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 694.7 kg |