Jak przechowywać jabłka?
Jabłka do bezpośredniego spożycia możemy przechowywać w temperaturze pokojowej, zaś owoce przeznaczone do dłuższego przechowywania można umieścić w szufladzie lodówki. Jeżeli przekroimy owoc, możemy skropić go sokiem z cytryny, by miąższ nie zbrązowiał.
Każde obicie czy rozcięcie skórki skraca nam okres przydatności jabłka i sprzyja jego psuciu.
Z większej ilości jabłek możemy zrobić przetwory o zdecydowanie dłuższym okresie przydatności, mus jabłkowy, soki, kompot, ale także ocet jabłkowy. Będą idealnym dodatkiem do kruchych ciast, racuchów, placków, naleśników, ryżu oraz do dań mięsnych np. pieczonej kaczki czy wątróbki.
Ciekawostka:
Jabłka to owoce wydzielające szczególnie dużo etylenu, który przyspiesza dojrzewanie i psucie się owoców oraz warzyw przechowywanych razem z nimi.
Szarlotka sypana:
Składniki:
- szklanka dowolnej mąki np. pszennej, owsianej, kokosowej
- szklanka kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg dowolnych jabłek
- opcjonalnie łyżeczka cynamonu
- 170 g zimnego masła
Przygotowanie:
Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne a następnie zetrzyj na tarce na dużych lub średnich oczkach.
Kaszę wymieszaj z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia, następnie podziel na 3 równe części.
Wyłóż spód tortownicy (24cm) papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Na dno formy wysyp 1 część suchych składników, połóż warstwę jabłek. Możesz posypać je cynamonem. Na jabłka połóż kolejną warstwę suchych składników i powtórz czynność z każdą warstwą. Na wierzch wysyp ostatnią część suchych składników. Zetrzyj masło na tarce i rozłóż równomiernie na górnej warstwie.
Piecz w 180 stopniach około 50 minut.
W listopadzie uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 260 kg |
Targowisko Wolumen | 580 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 940 kg |
Targowisko Rembielińska | 328 kg |
Targowisko Egipska | 167 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 521 kg |