Marchewka idealna na grudzień.

Jak przechowywać marchewkę?

Zawiniętą w papierowy ręcznik nieumytą marchew przechowuj w szufladzie lodówki. Jeśli chcesz, by dłużej była świeża, odetnij natkę oraz włóż ją do słoika z zimną wodą (wodę wymieniaj codziennie).

Marchew gorzknieje, gdy jest przechowywana w towarzystwie dojrzałych owoców wytwarzających etylen (np. jabłka czy gruszki). Marchew możemy również zamrozić, po wcześniejszym jej  zblanszowaniu.

Marchew warto jeść na surowo z dodatkiem pasty warzywnej, można ją używać do zup, zapiekanek, sałatek, zrobić z niej sok warzywny, koktajl, a nawet ciasto marchewkowe. Z natki marchewki możesz też przygotować domowe pesto.

Marchewkę warto gotować z dodatkiem tłuszczu, soli i cukru.

W grudniu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem329 kg
Targowisko Wolumen468 kg
Targowisko Hale Mirowskie713 kg
Targowisko Rembielińska201 kg
Targowisko Egipska106 kg
Targowisko Plac Szembeka358 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.