Jak przechowywać marchewkę?
Zawiniętą w papierowy ręcznik nieumytą marchew przechowuj w szufladzie lodówki. Jeśli chcesz, by dłużej była świeża, odetnij natkę oraz włóż ją do słoika z zimną wodą (wodę wymieniaj codziennie).
Marchew gorzknieje, gdy jest przechowywana w towarzystwie dojrzałych owoców wytwarzających etylen (np. jabłka czy gruszki). Marchew możemy również zamrozić, po wcześniejszym jej zblanszowaniu.
Marchew warto jeść na surowo z dodatkiem pasty warzywnej, można ją używać do zup, zapiekanek, sałatek, zrobić z niej sok warzywny, koktajl, a nawet ciasto marchewkowe. Z natki marchewki możesz też przygotować domowe pesto.
Marchewkę warto gotować z dodatkiem tłuszczu, soli i cukru.
W grudniu uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 329 kg |
Targowisko Wolumen | 468 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 713 kg |
Targowisko Rembielińska | 201 kg |
Targowisko Egipska | 106 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 358 kg |