
Już 6 ton warzyw i owoców, przekazanych przez kupców na warszawskich targowiskach, trafiło do osób potrzebujących! Trwa projekt „Nie marnuj jedzenia. Podziel się!” finansowany ze środków otrzymanych od m.st. Warszawy. Wolontariusze Banku Żywności SOS w Warszawie na wybranych targowiskach prowadzą zbiórki niesprzedanych warzyw i owoców narażonych na zmarnowanie.
Warzywa i owoce trafiają do osób potrzebujących.
Celem projektu jest ograniczenie marnowania żywności w Warszawie, edukacja lokalnych kupców oraz zaangażowanie targowisk do podjęcia współpracy w obszarze przeciwdziałania marnotrawstwu.
Do akcji aktywnie włączyli się sprzedawcy z sześciu warszawskich targowisk: Wolumen, Hale Mirowskie, Egipska/Afrykańska, Tarbem Bemowo, Rembielińska oraz Plac Szembeka. Z pomocą wolontariuszy co tydzień kupcy oddają setki kilogramów warzyw i owoców osobom potrzebującym.
Jesteśmy w połowie projektu i już wiemy, że odzew jest bardzo pozytywny.
„To bardzo dobry pomysł – nasze niesprzedane warzywa i pomoc potrzebującym to naturalne połączenie.” – mówi jeden ze sprzedawców na Bazarku Egipska na Saskiej Kępie.
„Dary z bazarków są dla nas ogromnym wsparciem. Przygotowujemy z nich kilkaset posiłków tygodniowo.” – docenia Agnieszka Rytel, kierowniczka „Domu na Targowej” prowadzonego przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, do którego trafiają produkty przekazane na targowiskach.
Do udziału w projekcie zgłosili się koordynatorzy i wolontariusze – społecznicy, którym bliska jest idea niemarnowania jedzenia. Dlaczego dołączyli do projektu?
„Biorąc udział w projekcie mam okazję poznać specyfikę działań Banku Żywności SOS
w Warszawie, ale przede wszystkim mam realny wpływ na ratowanie setek kilogramów żywności oraz pomoc osobom potrzebującym” – mówi Jacek Malicki, koordynator targowiska Hale Mirowskie, doświadczony ratownik jedzenia. „Kontakt ze sprzedawcami dostarcza wiele pozytywnej energii” dodaje Małgosia Topp, koordynatorka bazarku przy Wolumenie. To właśnie ścisła współpraca z kupcami i dobra atmosfera motywuje do regularnego działania w zbiórkach.
Zebrane warzywa i owoce przekazano między innymi do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo, grupy sąsiedzkiej Pomocne Bielany oraz Fundacji Splot Społeczny. Projekt „Nie marnuj jedzenia. Podziel się!” potrwa do listopada,
dlatego wciąż można się do niego przyłączyć i wspólnie z Bankiem Żywności SOS w Warszawie
oraz Urzędem m.st. Stołecznego Warszawy ratować żywność!
Warzywa i owoce dalej pozostają w czołówce produktów, które Polacy wyrzucają do kosza,
a ich straty odnotowywane są praktycznie na każdym etapie produkcji żywności.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ogłosiła rok 2021 „Rokiem warzyw i owoców ” rozpoczynając tym samym wzmożoną akcję, która zachęca
rządy państw do podejmowania dyskusji o przeciwdziałaniu marnotrawstwa żywności, a także
do edukacji w zakresie korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania owoców i warzyw.
O fundacji:
Bank Żywności SOS w Warszawie od 28 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 160 organizacji wspierających ludzi ubogich, w kryzysie bezdomności, emerytów, rodziców samotnie wychowujących dzieci, których nie stać na zakup żywności i codziennie mierzą się z wyborami: jedzenie na miesiąc czy czynsz za mieszkanie. Dlatego codziennie z Banku wyjeżdża kilkanaście samochodów, dzięki czemu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie. Bank Żywności współpracuje z 88 warszawskimi organizacjami pozarządowymi, w tym z 37 placówkami działającymi na rzecz osób w kryzysie bezdomności. Dodatkowo fundacja organizuje zbiórki żywności w marketach. Zebrana żywność jest sortowana, pakowana w paczki, a następnie trafia do organizacji współpracujących z Bankiem Żywności SOS w Warszawie.