Zdarza się, że szykując jedzenie na święta nie przygotowaliśmy listy zakupów, kupiliśmy za dużo, nie zjedliśmy wszystkiego i zostajemy
z nadmiarem jedzenia.
Co z nim zrobić? Można podzielić się z bliskimi, przekazać do jadłodzielni, albo z pozostałych resztek stworzyć nowe dania. Podpowiadamy, jakie potrawy zrobisz z resztek znalezionych w lodówce.
To tylko niektóre z pomysłów. Możesz też z owoców przygotować owocowy mus lub kompot. A z makowca i resztek ciast recyklingowe cake pops – mini bajaderki na patyku, wyglądają jak lizaki. Spróbuj naszego przepisu!
CAKE POPS Z RESZTEK CIASTA
Resztki ciasta np. makowca, babki piaskowej, ciasta drożdżowego (około 400g)
3 łyżki serka mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
50 g masła orzechowego
szczypta soli
Polewa:
200g rozpuszczonej czekolady
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
łyżeczka maku do dekoracji
patyczki do szaszłyków lub przecięte na pół bambusowe pałeczki do sushi
duże jabłko, ziemniak – coś na co będzie można wbić patyczki z gotowymi cake pops’ami
PRZEPIS
Krok 1
Ciasta pokrusz na mniejsze kawałki, aż uzyskamy okruchy. Można użyć do tego malaksera.
Krok 2
Do pokruszonego ciasta dodaj sok z cytryny, mascarpone, masło orzechowe oraz sól. Wymieszaj. Konsystencja powinna być lepka i zwarta. Jeśli jest zbyt sypka, dodaj więcej masła orzechowego, a jeśli zbyt luźna dodaj więcej ciasta.
Krok 3
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy. Mieszaj do połączenia składników.
Krok 4
Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Patyczek zamocz w czekoladzie na głębokość 3 cm i nabij przygotowane wcześniej kulki. Odłóż na talerz , patykiem do góry, włóż do zamrażarki na 20-30 minut.
Krok 5
Podgrzej ponownie czekoladę w kąpieli wodnej. Wyciągnięte z zamrażarki kulki zanurz w czekoladzie – równo pokryć całą ich powierzchnię. Wbij końcówkę patyka w przygotowane wcześniej jabłko. Wybrane kulki możesz obtoczyć w maku.
Zadanie dofinansowane ze środków z budżetu Wojewódźtwa Mazowieckiego
