Sałata – królowa maja!

Najlepsza zielona sałata to taka, która ma mocno skupione wokół głąbu liście. Zewnętrzne liście powinny być ciemnozielone, środkowe – jasne, a te najbliżej głąba – lekko żółte. Nadgniły głąb wskazuje na to, że sałata była długo przechowywana i straciła swoją świeżość

Jak przechowywać sałatę?

Najlepiej w szufladzie lodówki! Owińcie ją w wilgotną ściereczką lub w delikatnie zwilżony ręcznik papierowy. Pamiętajcie, żeby nie zamykać jej w foliowym woreczku, szczególnie bez dostępu powietrza! Wtedy dochodzi do przemian azotanów w azotyny, które są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia!

Nie marnuj, wykorzystuj!

Ze zwiędniętej sałaty przygotujcie pyszne dania:

Pesto z sałaty

  • 1/2 główki sałaty
  • 1 łyżka dowolnych orzechów (np. pinii, laskowych lub nerkowca)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan
  • sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki zblendować. Najlepiej smakuje z makaronem.
Pesto możemy również przechowywać w lodówce zamknięte szczelnie w słoiczku, które zalewa się od góry oliwą.

Czy wiecie, że…

  • sałaty nie wolno kroić nożem, bo zgorzknieje, a zawarta w niej witamina C się utleni!
  • zwiędłe liście sałaty odzyskają jędrność, jeśli włożysz je na 15 minut do lodowatej wody z kilkoma kostkami lodu!

W maju uratowaliśmy przed zmarnowaniem:

Targowisko Tarbem364.81 kg
Targowisko Wolumen412.5 kg
Targowisko Hale Mirowskie452.85 kg
Targowisko Rembielińska352 kg
Targowisko Egipska271.09 kg
Targowisko Plac Szembeka372.67 kg
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.