Najlepsza zielona sałata to taka, która ma mocno skupione wokół głąbu liście. Zewnętrzne liście powinny być ciemnozielone, środkowe – jasne, a te najbliżej głąba – lekko żółte. Nadgniły głąb wskazuje na to, że sałata była długo przechowywana i straciła swoją świeżość
Jak przechowywać sałatę?
Najlepiej w szufladzie lodówki! Owińcie ją w wilgotną ściereczką lub w delikatnie zwilżony ręcznik papierowy. Pamiętajcie, żeby nie zamykać jej w foliowym woreczku, szczególnie bez dostępu powietrza! Wtedy dochodzi do przemian azotanów w azotyny, które są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia!
Nie marnuj, wykorzystuj!
Ze zwiędniętej sałaty przygotujcie pyszne dania:
Pesto z sałaty
- 1/2 główki sałaty
- 1 łyżka dowolnych orzechów (np. pinii, laskowych lub nerkowca)
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki zblendować. Najlepiej smakuje z makaronem.
Pesto możemy również przechowywać w lodówce zamknięte szczelnie w słoiczku, które zalewa się od góry oliwą.
Czy wiecie, że…
- sałaty nie wolno kroić nożem, bo zgorzknieje, a zawarta w niej witamina C się utleni!
- zwiędłe liście sałaty odzyskają jędrność, jeśli włożysz je na 15 minut do lodowatej wody z kilkoma kostkami lodu!
W maju uratowaliśmy przed zmarnowaniem:
Targowisko Tarbem | 364.81 kg |
Targowisko Wolumen | 412.5 kg |
Targowisko Hale Mirowskie | 452.85 kg |
Targowisko Rembielińska | 352 kg |
Targowisko Egipska | 271.09 kg |
Targowisko Plac Szembeka | 372.67 kg |