„Społeczności nie marnują” – Warsztaty Less Waste.

Czym jest less waste? To idea promująca generowanie jak najmniejszej ilości odpadów. W Polsce zyskuje na popularności, ale wciąż niezbędna jest aktywna praca u podstaw.
Dlatego Bank Żywności SOS w Warszawie zaprasza na warsztaty less waste
już 16 października o godz. 12:00 w Punkcie „Pod Parasolem” przy ul. Batalionu Parasol 3A.

W warsztatach może wziąć udział każdy, kto chce dowiedzieć się więcej, o tym jak nie marnować
jedzenia, a także jak dać nowe życie produktom codziennego użytku.

Co będzie się działo podczas warsztatów?


Z okazji Światowego Dnia Żywności uczestnicy warsztatów poznają tajniki kreatywnego gotowania. Trenerzy Banku Żywności SOS w Warszawie pokażą jak z prostych składników wyczarować smaczne i zdrowe dania.
Oprócz wspólnego kucharzenia,
będzie można też wykonać wielorazową torbę na warzywa i owoce. Trzeba przynieść
ze sobą swój stary T-shirt
!

Projekt #Społeczności nie marnują powstał, aby angażować i zwiększać świadomość konsumentów w zakresie działań ograniczających skalę marnowania. Realizowany jest
przez Federację Polskich Banków Żywności od 15 listopada 2021 roku
do 14 listopada 2022 roku w ramach programu Aktywni Obywatele − Fundusz Krajowy z funduszy EOG. Bierze w nim udział pięć Banków Żywności z pięciu różnych miejscowości: zróżnicowanych pod względem wielkości i uwarunkowań kulturowych, historycznych i geograficznych,
tak by powstał pełen przekrój problemów i modeli działania. Są to:


– Bank Żywności w Ciechanowie
– Bank Żywności w Pile
– Bank Żywności w Kielcach
– Bank Żywności w Olsztynie
– Bank Żywności SOS w Warszawie.

Podstawowym założeniem projektu #Społeczności nie marnują jest promocja idei less waste
na szczeblu lokalnym. Dlatego Bank Żywności SOS w Warszawie stworzył Grupę inicjatywną
i zaprosił lokalną społeczność do wypracowania rozwiązań ograniczających skalę marnowania zasobów oraz budowania dialogu z samorządem lokalnym, by tego typu działania były uwzględniane w politykach publicznych.

Podczas spotkań Grupy inicjatywnej, w skład której weszli lokalni aktywiści, społecznicy i przedstawiciele biznesu oraz samorządu poruszane były problemy dotyczące m.in. możliwości stworzenia narzędzia, które ułatwiałoby przepływ darowizn i tym samym miało wpływ na niwelowanie strat, racjonalne zarządzanie darami. Rozmawialiśmy także o problemie śmieci w przestrzeni publicznej, a także ocieplenia klimatu i jego wpływu na nasze życie.

Uczestnicy projektu mieli okazję nie tylko poszerzyć swoją wiedzę, biorąc udział w spotkaniach
i webinarach, ale też wypracować wspólne rozwiązania dla zdiagnozowanych w swoich społecznościach problemów.

Projekt realizowany przez Federację Polskich Banków Żywności, we współpracy z Bankiem Żywności SOS w Warszawie.

Projekt jest realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele – Fundusz Krajowy finansowanego przez Islandię, Liechtenstein i Norwegię w ramach Funduszy EOG.


Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.