W krainie nowych smaków i aromatów.

Jeśli śledzicie nasze media społecznościowe, to z pewnością wiecie, że akcja #GodneŚwięta umożliwiła nam przekazanie 262 602,30 kg żywności.
Trafiła ona do prawie 40 000 osób potrzebujących. To właśnie dzięki naszym darczyńcom, możemy pomagać tak wielu osobom i działać nie tylko w okresie świątecznym, ale przez cały rok.

Chcąc wyrazić naszą wdzięczność, zaprosiliśmy naszych darczyńców na warsztaty kulinarne z Jagną Niedzielską, które odbyły się 18 stycznia w Studio Kulinarnym Małe Przyjemności.

Jagna zabrała nas w podróż pełną nowych zmysłowych doznań i kulinarnych ciekawostek. Chociaż każdy z nas sądził, że wie jak pachnie cebula i smakuje kapusta, to wszyscy daliśmy się zaskoczyć! Z pozornie prostych produktów powstały istnie królewskie dania! W czasie warsztatów ujawniły się nieodkryte dotąd talenty kulinarne, ale też niesamowite osobowości naszych darczyńców!

Za każdym działaniem stoją ludzie – dlatego cieszymy się, że mieliśmy okazję lepiej poznać tych, którzy wspierają naszą pracę. Kim są? Nie(zwykłymi) ludźmi, pełnymi dobrej energii i uśmiechu, którzy mają swoje pasje i życie, ale znajdują czas na pomoc innym. W tej codziennej bieganinie znaleźli też czas dla nas – na wspólne gotowanie i rozmowy w kuchni. Dziękujemy!

Dla tych, którzy nie mogli być z nami zostawiamy przepis na wyśmienitą Królową Cebulową autorstwa Jagny Niedzielskiej. 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 łyżki pasty jasnej miso
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • Garść suszonych grzybów
  • Olej rzepakowy
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek i cebulę pokrój drobno
  2. W garnku rozgrzej tłuszcz, następnie dodaj cebulę i czosnek, chwilę podsmaż
  3. Następnie dodaj sos sojowy i miso oraz 1,2 litra wody, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki
  4. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie dorzuć do garnka. Gotuj całość na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, przez ok. 20 min
  5. Odcedź warzywa od płynu. Warzywa zblenduj na gładką masę
  6. Na talerz daj 3 łyżki zblendowanych warzyw, całość zalej zupą

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.