Od kiedy szwedzki inżynier Gustav Thulin Sten opatentował torebkę foliową, stała się ona niezbędna w wielu dziedzinach gospodarki. Opakowania foliowe wykorzystywane są przez konsumentów codziennie m.in. do pakowania produktów w sklepie czy do przechowywania żywności.
Większość z tych toreb dostępnych w sklepach jest wykonana z termoplastycznych tworzyw (tj. polietylen, polipropylen). Cechują je dobre właściwości mechaniczne, niski koszt produkcji, ale jednocześnie słaba biodegradowalność.
OGROMNA PRODUKCJA FOLIOWYCH OPAKOWAŃ, BARDZO MAŁA PRZETWARZALNOŚĆ ORAZ PODDAWALNOŚĆ RECYKLINGOWI WPŁYWA NEGATYWNIE NA ŚRODOWISKO NATURALNE.
Wiele osób nie wyrzuca śmieci w miejsca do tego przeznaczone, co w konsekwencji powoduje ich lądowanie w lasach, rzekach, następnie w morzach i oceanach. Finalnie doprowadzamy także do zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Cząsteczki plastiku mogą odpowiadać za zakłócanie gospodarki hormonalnej organizmu, zaburzenia rozwoju, a także powodować otyłość i nowotwory (Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem). Śmieci zdeponowane w morzu, oprócz negatywnego wpływu na życie organizmów morskich, mogą prowadzić także do uszkodzenia statków i stanowić zagrożenie nawigacyjne.
Alternatywą dla tworzyw sztucznych mogą być tworzywa hybrydowe organiczno-nieorganiczne o unikalnych cechach. Natomiast popularne opakowania i naczynia jadalne (np. z otrąb pszennych) dodatkowo wzbogacają produkt w cenne składniki odżywcze i nie obciążają środowiska naturalnego.
Warto wiedzieć, że przechowywanie jedzenia zamkniętego w foliówce przyspiesza jego psucie, a psucie żywności to jedna z głównych przyczyn marnowania jedzenia (przypominamy: w Polsce skala tego zjawiska sięga 4,8 mln ton/rok).
ZUŻYWANIE JEDNORAZOWYCH REKLAMÓWEK STANOWI PROBLEM, DLATEGO UE PRÓBUJE STYMULOWAĆ MAKSYMALNE WYKORZYSTANIE EKOLOGICZNYCH ROZWIĄZAŃ PROJEKTOWANYCH PRODUKTÓW.
Jednym z największych wyzwań nadal pozostaje zielona transformacja wynikająca z unijnej strategii Europejskiego Zielonego Ładu. Od 2021 r. obowiązuje tzw. podatek od plastiku oraz dyrektywa zakazująca wprowadzania do obrotu wybranych produktów jednorazowych z tworzyw sztucznych. Od 5.01.2023 roku miała zostać wprowadzona do polskiego porządku prawnego Rozszerzona odpowiedzialność producentów. Zgodnie z tą regulacją firmy wprowadzające na rynek produkty opakowane m.in. w tworzywa sztuczne, powinny partycypować w finansowaniu systemu gospodarki odpadami, czyli w kosztach ich selektywnej zbiórki, segregacji i przygotowania do recyklingu.
CO MOŻE ZROBIĆ KAŻDY Z NAS?
Nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować plastiku z naszej codzienności, więc warto zwracać uwagę w czym kupujemy i przechowujemy żywność.
- Warto na zakupy zabrać swoje woreczki płócienne i pojemnik wielorazowego użytku.
- Kupujmy artykuły luzem, na wagę. Jeśli musimy kupić produkt zapakowany w plastik, sprawdźmy jego oznaczenia, czy nadaje się do recyklingu.
- Po powrocie z zakupów, produkty w folii, przepakuj do torebek papierowych lub szklanych opakowań, a zakupione produkty zachowają świeżość na dłużej ❤
#bzsos #bankzywnoscisoswarszawa #dzienbezopakowanfoliowych
- Źródła:
- CHYC M. i wsp. Czy istnieją reklamówki przyjazne środowisku?. WSPÓŁCZESNE PROBLEMY, 2013, 99.
- JAGIEŁOWICZ P. Plastik i jego oddziaływanie na środowisko . Tutoring Gedanensis,2020, 5(1), 29–35.
- SZYMANSKA, I.; ZBIKOWSKA, A.; MARCINIAK-LUKASIAK, K. Opakowania do żywności-wymagania, kontrowersje i trendy. Przemysł Spożywczy, 2019, 73.03.
- WOźNIAK-KARCZEWSKA M. i wsp. Czy komercyjnie dostępne „foliowe torby biodegradowalne” są przyjazne środowisku?. Nauka Przyr. Technol., 2018, 12.1: #1