Każda firma obracająca żywnością styka się na co dzień z problemem towarów niechodliwych, problemem żywności wycofanej z handlu ze względów marketingowych, czy z problemem zbytu artykułów krótkoterminowych. Często w takich sytuacjach zachodzi konieczność podjęcia decyzji o utylizacji żywności.
Zdajemy sobie sprawę, że głód i marnotrawstwo żywności to ten sam problem. Dlatego Bank Żywności SOS w Warszawie dąży do stałej współpracy z producentami i dystrybutorami, którzy w zależności od swoich możliwości będa przekazywać nam żywność zagrożoną zmarnowaniem. Następnie przekazane produkty za pośrednictwem organizacji charytatywnych współpracujących z nasza fundacjzostana przekazane do osób znajdujących się w ciężkiej sytuacji życiowej i materialnej.
- Jak przekazać darowiznę?
- Zwolnienia z VAT
- Darczyńczy żywności
- Produkty przekazywane przez darczyńców