Do marnowania jedzenia przyznaje się blisko 60 proc. Polaków. W okresie świątecznym ten procent może być nawet wyższy. Tymczasem radzimy, jak ponownie wykorzystać potrawy, by zapobiec temu zjawisku.
CZERSTWE PIECZYWO
- Grzanki (do sałatki, zupy)
- Bułka tarta
- Tosty, bruschetta z pomidorami
- Smażony chleb w jajku
UGOTOWANE ZIEMNIAKI
- Zapiekanka ziemniaczana z warzywami/mięsem
- Kopytka
- Kotleciki ziemniaczane, krokiety z migdałami
UGOTOWANY MAKARON, KASZA, RYŻ
- Zapiekanka z serem i warzywami/ mięsem
- Sałatka makaronowa lub ryżowa z serem, szynką, warzywami
- Dodatek do zup (np. pomidorowej)
UGOTOWANE MIĘSO Z ROSOŁU
- Domowy pasztet drobiowo-warzywny
- Potrawka z kurczaka
- Farsz
- Pasta kurczakowa na kanapki
UGOTOWANE WARZYWA
- Sałatka jarzynowa
- Pasztet warzywny
- Pasta kanapkowa
- zapiekanki
UGOTOWANE STRĄCZKOWE
- Kotleciki warzywne
- Sałatki warzywne
- Pasty kanapkowe
- Pasztet warzywny
- Farsz do pierogów
UGOTOWANE JAJA
- Pasta jajeczna na kanapki z dodatkiem np. wędzonej makreli
- Sałatka warzywna z dodatkiem jaj
NABIAŁ
- Pierogi leniwe
- Naleśniki z serem
- Kotlety z białego sera i kaszy gryczanej
WYPIEKI
- Bajaderki
- Makowiec i sernik – rozkruszyć i zalać owocową galaretką
- Z kutii przygotować ciasto drożdżowe