Jak ponownie wykorzystać produkty?

Do marnowania jedzenia przyznaje się blisko 60 proc. Polaków. W okresie świątecznym ten procent może być nawet wyższy. Tymczasem  radzimy, jak ponownie wykorzystać potrawy, by zapobiec temu zjawisku.

CZERSTWE PIECZYWO

  • Grzanki (do sałatki, zupy)
  • Bułka tarta
  • Tosty, bruschetta z pomidorami
  • Smażony chleb w jajku

UGOTOWANE ZIEMNIAKI

  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami/mięsem
  • Kopytka
  • Kotleciki ziemniaczane, krokiety z migdałami

UGOTOWANY MAKARON, KASZA, RYŻ

  • Zapiekanka z serem i warzywami/ mięsem
  • Sałatka makaronowa lub ryżowa z serem, szynką, warzywami
  • Dodatek do zup (np. pomidorowej)

UGOTOWANE MIĘSO Z ROSOŁU

  • Domowy pasztet drobiowo-warzywny
  • Potrawka z kurczaka
  • Farsz
  • Pasta kurczakowa na kanapki

UGOTOWANE WARZYWA

  • Sałatka jarzynowa
  • Pasztet warzywny
  • Pasta kanapkowa
  • zapiekanki

UGOTOWANE STRĄCZKOWE

  • Kotleciki warzywne
  • Sałatki warzywne
  • Pasty kanapkowe
  • Pasztet warzywny
  • Farsz do pierogów

UGOTOWANE JAJA

  • Pasta jajeczna na kanapki z dodatkiem np. wędzonej makreli
  • Sałatka warzywna z dodatkiem jaj

NABIAŁ

  • Pierogi leniwe
  • Naleśniki z serem
  • Kotlety z białego sera i kaszy gryczanej

WYPIEKI

  • Bajaderki
  • Makowiec i sernik – rozkruszyć i zalać owocową galaretką
  • Z kutii przygotować ciasto drożdżowe