Przechowywanie produktów w lodówce jest ważnym sposobem utrzymywania ich w bezpieczny sposób, gdyż niska temperatura spowalnia wzrost szkodliwych mikroorganizmów. Jednak temperatura nie jest taka sama w każdym miejscu wewnątrz lodówki. Uwzględniając te różnice, możesz przechowywać swą żywność w optymalnych warunkach.
- Najbardziej zimnym miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się ponad pojemnikami dla warzyw (20 C). Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb. Ułożenie tych produktów na dole ma dodatkowe znaczenie – zapobiega to skapywaniu z nich treści na inne produkty.
- Biały ser, twarożek, kawałki wędliny, mleko, kefir i jogurty powinny być przechowywane na środkowych półkach (4-50 C).
- Na półce górnej (80 C) przechowuj dżemy i powidła, warzywa w słoikach, gotowe potrawy (zupę w pojemnikach).
- Szuflady na dole (do 100 C) są przeznaczone dla warzyw i owoców, które w niższych temperaturach mogłyby być uszkodzone. Te mniej trwałe, np. maliny, truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Sałatę czy szczypiorek nawet kilka dni.
- Pojemniki lub półki na wewnętrznej stronie drzwi lodówki (10 – 150 C) są przeznaczone dla produktów, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Umieszczaj tu napoje, masło, olej, słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup, musztarda. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte!
Nie wkładaj do lodówki zbyt dużo jedzenia. Jeżeli jest ona przeciążona, co oznacza, że nie ma przestrzeni pomiędzy poszczególnymi produktami, to wtedy dochodzi do zaburzeń cyrkulacji powietrza, co z kolei zaburza osiągnięcie właściwej temperatury. Lodówka nie będzie pracować efektywnie, jeżeli doprowadzimy do zbieranie się w niej szronu. Należy ją regularnie rozmrażać przy użyciu ciepłej wody z dodatkiem odrobiny octu, aby usunąć zapachy.
Niektóre produkty nie wymagają przechowywania w lodówce, a nawet w takich warunkach tracą swą jakość. Są to np. egzotyczne owoce, pomidory, rośliny strączkowe, ogórki i cukinia. Chleb przetrzymywany w lodówce szybciej czerstwieje. Warzywa i owoce, które powinny dojrzeć przed spożyciem, również powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.
Stosuj zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte” . Produkty zakupione ostatnio umieszczaj za tymi, które są już w lodówce lub na półce kuchennej. Ten sposób ułatwia spożywanie nabytych produktów przez upłynięciem ich czasu przydatności do spożycia , zapobiega zepsuciu się produktów i mniejsza ilość się marnuje.
Pamiętaj, że żywność przechowywana w lodówce jest bezpieczna do czasu określonego na etykiecie produktu.