PODPROGRAM 2016 – podsumowanie
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących, trafiły takie produkty jak:
- makaron jajeczny 5 kg,
- ryż biały 5 kg,
- herbatniki 2 kg,
- mleko UHT 9 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- groszek z marchewką 3,20 kg,
- fasola biała 3,20 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
- powidła śliwkowe 1,20 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
- filet z makreli w oleju 1,36 kg,
- szynka drobiowa 2,70 kg,
- szynka wieprzowa 0,3 kg,
- pasztet wieprzowy 0,16 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l.
Współpracowaliśmy z 43 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa mazowieckiego.
Pomoc żywnościowa trafiła do 21 305 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 975 094,40 kg żywności;
o 159 841 paczek żywnościowych;
o 123 693 posiłków;
W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 158 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło udział 2402 osób.
Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 48 spotkań dla 635 uczestników,
- Żywieniowe – 80 spotkań dla 1255 uczestników,
- Kulinarne – 30 spotkań dla 512 uczestników.