V edycja

PODSUMOWANIE PROJEKTU
„ZDROWE DANIE, DZIECIĘCE GOTOWANIE”

V edycja 

Nazwa organizacji: Bank Żywności SOS wWarszawie, ul. Stanisława Bodycha 97, Reguły, 05-820 Piastów 1

Nazwa projektu: „Zdrowe danie – dziecięce gotowanie

Uczestnicy: dzieci uczęszczające do świetlic środowiskowych i ognisk wychowawczych, zagrożone niedożywieniem – ok. 320 osób

  1. Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Na Uboczu 9, 02-791 Warszawa
  2. Klub „Alcatraz” – Stowarzyszenie Serduszko dla Dzieci, ul. Żelazna 71, 00-871 Warszawa
  3. Klub Alternatywny Caritas, ul. 11Listopada 17/19, 03-445 Warszawa
  4. NSS „Nasz Klub” – Stowarzyszenie Serduszko dla Dzieci, ul. Stalowa 18, lok. 25, 03 – 426 Warszawa
  5. Świetlica Socjoterapeutyczna Caritas A.W., ul. Gorlicka 5/7, 02-130 Warszawa
  6. Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Wokalna 1, 02-786 Warszawa
  7. Zespół Ognisk Wychowawczych im. Kazimierza Lisieckiego „Dziadka,” Ognisko Okęcie, ul. Malownicza 31a, 02-261 Warszawa
  8. „Nasz Klub- Cukiernia” Niepubliczna Świetlica Socjoterapeutyczna, ul. Środkowa 12 lok. 6, Warszawa
  9. Fundacja „Naszym Dzieciom”, ul. Synów Pułku 2, 01-354 Warszawa
  10. Świetlica środowiskowa przy Zgromadzeniu Sióstr Jezusa Miłosiernego, ul. Gimnazjalna 16, 01-364 Warszawa
  11. Świetlica Socjoterapeutyczna CARITAS, ul. Korkowa 27, 04-502 Warszawa
  12. Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Warszawie, ul. Sosnkowskiego 16, 02-495 Warszawa
  13. Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Monte Cassino 6, 01-121 Warszawa
  14. Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Środowiskowe Ognisko Wychowawcze, ul. Obozowa 63/65 01 – 418 Warszawa
  15. Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Środowiskowe Ognisko Wychowawcze, ul. Zagłoby 17, 02-495 Warszawa
  16. Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Ochota, ul. Częstochowska 11/15, 02-344 Warszawa

Wolontariusze:

  • 51 wolontariuszy – studentów uczelni wyższych związanych z kierunkami studiów dietetyka, technologia żywności i żywienia człowieka, pedagogika, psychologia,
  • 4 wolontariuszy z programu Erasmus (sekcja SGGW oraz PW),
  1. Monika Adamczyk
  2. Olga Barbarska
  3. Urszula Bieniek
  4. Małgorzata Bieńkowska
  5. Monika Bocian
  6. Marta Ciok
  7. Michalina Czepe
  8. Małgorzata Dygas
  9. Katarzyna Gdula
  10. Izabela Goj
  11.  Sylwia Gudej
  12.  Monika Hajduk
  13.  Iwona Jakóbiak
  14.  Barbara Janiszewska
  15.  Marlena Jędrzejewska
  16.  Maria Kamionka
  17.  Magda Karwowska
  18.  Magda Kopała
  19.  Monika Kostka
  20.  Paulina Kowalczyk
  21.  Anna Kowalik
  22.  Maria Kuzia
  23.  Olga Kwiatkowska
  24.  Karolina Lachowicz
  25.  Aleksadra Laskowska
  26.  Natalia Łosiewicz
  27.  Monika Maćków
  28.  Iwetta Majewska
  29.  Katarzyna Marszałek
  30.  Joanna Matus
  31.  Milena Mioduszewska
  32.  Patrycja Nawrocka
  33.  Sylwester Nowak
  34.  Joanna Patała
  35.  Maria Potocka
  36.  Anna Pruszkowska
  37.  Magdalena Pyrz
  38.  Iwona Rek
  39.  Marta Romanowska
  40.  Anna Sabak
  41.  Łukasz Smyk
  42.  Hanna Stolińska
  43.  Daria Sych
  44.  Justyna Szafirowska
  45.  Magdalena Szulborska
  46.  Kamila Urbaniak
  47.  Marta Urbańska
  48.  Kamila Zacharewicz
  49.  Paulina Zasada
  50.  Emilia Zęgota
  51. Monika Żelazko

Wolontariusze Erasmus Student Network:

  1. Mirjam Fondse (Holandia)
  2. Alejandro González (Meksyk)
  3. Liane Herold (Niemcy)
  4. Ruxandra Mot (Rumunia)
  5. Joanna Pindral (przedstawiciel ESN)

Kwota dotacji: 8.544,00 zł

Termin realizacji projektu: 01.09.2010 – 28.02.2011 rok

Cele i osiągnięte rezultaty projektu:
Celem projektu było przeprowadzenie cyklu zajęć edukacyjnych oraz i kulinarnych w świetlicach środowiskowych i ogniskach wychowawczych na terenie Warszawy. Chcieliśmy zwrócić uwagę na problem niedożywienia. Zajęcia prowadzone były przez 51 wolontariuszy. Zajęcia edukacyjne polegały  na przekazaniu dzieciom wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia poprzez gry i zabawy, prezentację multimedialną, wspólną pracę. Zajęcia kulinarne polegały na wspólnym przygotowaniu posiłków charakterystycznych dla poszczególnych krajów europejskich, przygotowywanych z tanich, łatwo dostępnych i wartościowych produktów.

Problemy podopiecznych Banku Żywności SOS w Warszawie i sposoby radzenia sobie z nimi:
Podopieczni Banku Żywności SOS w Warszawie borykają się z wieloma trudnościami wynikającymi z ubóstwa. Osoby te nie mają dostępu do podstawowych środków do życia,
a przede wszystkim do żywności. Grupa, którą najbardziej dotyka problem niedożywienia to dzieci w  wieku szkolnym, nie mające wpływu na to, w jakiej znalazły się sytuacji. Dodatkowym problemem jest mała wiedza na temat zasad zdrowego żywienia zarówno dzieci, jak i ich otoczenia, co ma istotny wpływ na rozwój młodych osób.

Sposobem na radzenie sobie z problemem głodu i niedożywienia jest pozyskiwanie przez Bank Żywności SOS w Warszawie pełnowartościowej żywności, a następnie przekazywanie jej organizacjom pozarządowym, między innymi takim jak świetlice środowiskowe i ogniska wychowawcze. Dopełnieniem naszej działalności są projekty edukacyjne polegające na informowaniu o zasadach zdrowego żywienia i przygotowywania posiłków
z produktów dostępnych w magazynach Banku Żywności SOS w Warszawie.

KONKURS KULINARNY:
W ramach projektu „Zdrowe danie, dziecięce gotowanie” odbył się konkurs na najciekawszy przepis wykorzystany podczas zajęć kulinarnych. W konkursie brały udział świetlice zakwalifikowane do projektu. Przepisy zostały przygotowane przez wolontariuszy prowadzących zajęcia w poszczególnych placówkach.

Obrady kapituły konkursu odbyły się 07.02.2011r.. Celem spotkania było wybranie trzech najlepszych świetlic. W skład kapituły wchodziły następujące osoby:

  • Joanna Galek – koordynator projektu
  • Katarzyna Stadnicka – koordynator projektu
  • Agnieszka Kręglicka – restauratorka, od wielu lat związana z Bankiem Żywności SOS w Warszawie
  • Barbara Lewicka – Kłoszewska – Fundacja Banku Ochrony Środowiska

Przy ocenie przepisów wzięto pod uwagę następujące kryteria: wartość odżywczą posiłku, użyteczność, zaangażowanie świetlicy, atrakcyjny wygląd potrawy.

WYNIKI KONKURSU:

  • I miejsce – „Nasz Klub Cukiernia,” Niepubliczna Świetlica Socjoterapeutyczna, ul. Środkowa 12/6, Warszawa (potrawy: naleśnikowa lazania oraz owocowy zawrót głowy),
  • II miejsce – Środowiskowe Ognisko Wychowawcze TPD, ul. Sosnkowskiego 16 (potrawa: pierogus multismacus),
  • III miejsce – Środowiskowe Ognisko Wychowawcze TPD, ul. Wokalna 1 (potrawy: tortilla po meksykańsku, zdrowy kebab, grecki pudding ryżowy),
  • Wyróżnienie – ŚwietlicaŚrodowiskowaj przy Zgromadzeniu Sióstr Jezusa Miłosiernego, ul. Gimnazjalna 16 (potrawy: zupa dyniowa, grzanki holenderskie na kolorowo).