PODSUMOWANIE PROJEKTU
„ZDROWE DANIE, DZIECIĘCE GOTOWANIE”
V edycja
Nazwa organizacji: Bank Żywności SOS wWarszawie, ul. Stanisława Bodycha 97, Reguły, 05-820 Piastów 1
Nazwa projektu: „Zdrowe danie – dziecięce gotowanie
Uczestnicy: dzieci uczęszczające do świetlic środowiskowych i ognisk wychowawczych, zagrożone niedożywieniem – ok. 320 osób
- Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Na Uboczu 9, 02-791 Warszawa
- Klub „Alcatraz” – Stowarzyszenie Serduszko dla Dzieci, ul. Żelazna 71, 00-871 Warszawa
- Klub Alternatywny Caritas, ul. 11Listopada 17/19, 03-445 Warszawa
- NSS „Nasz Klub” – Stowarzyszenie Serduszko dla Dzieci, ul. Stalowa 18, lok. 25, 03 – 426 Warszawa
- Świetlica Socjoterapeutyczna Caritas A.W., ul. Gorlicka 5/7, 02-130 Warszawa
- Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Wokalna 1, 02-786 Warszawa
- Zespół Ognisk Wychowawczych im. Kazimierza Lisieckiego „Dziadka,” Ognisko Okęcie, ul. Malownicza 31a, 02-261 Warszawa
- „Nasz Klub- Cukiernia” Niepubliczna Świetlica Socjoterapeutyczna, ul. Środkowa 12 lok. 6, Warszawa
- Fundacja „Naszym Dzieciom”, ul. Synów Pułku 2, 01-354 Warszawa
- Świetlica środowiskowa przy Zgromadzeniu Sióstr Jezusa Miłosiernego, ul. Gimnazjalna 16, 01-364 Warszawa
- Świetlica Socjoterapeutyczna CARITAS, ul. Korkowa 27, 04-502 Warszawa
- Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Warszawie, ul. Sosnkowskiego 16, 02-495 Warszawa
- Środowiskowe Ognisko Wychowawcze Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, ul. Monte Cassino 6, 01-121 Warszawa
- Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Środowiskowe Ognisko Wychowawcze, ul. Obozowa 63/65 01 – 418 Warszawa
- Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Środowiskowe Ognisko Wychowawcze, ul. Zagłoby 17, 02-495 Warszawa
- Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Ochota, ul. Częstochowska 11/15, 02-344 Warszawa
Wolontariusze:
- 51 wolontariuszy – studentów uczelni wyższych związanych z kierunkami studiów dietetyka, technologia żywności i żywienia człowieka, pedagogika, psychologia,
- 4 wolontariuszy z programu Erasmus (sekcja SGGW oraz PW),
- Monika Adamczyk
- Olga Barbarska
- Urszula Bieniek
- Małgorzata Bieńkowska
- Monika Bocian
- Marta Ciok
- Michalina Czepe
- Małgorzata Dygas
- Katarzyna Gdula
- Izabela Goj
- Sylwia Gudej
- Monika Hajduk
- Iwona Jakóbiak
- Barbara Janiszewska
- Marlena Jędrzejewska
- Maria Kamionka
- Magda Karwowska
- Magda Kopała
- Monika Kostka
- Paulina Kowalczyk
- Anna Kowalik
- Maria Kuzia
- Olga Kwiatkowska
- Karolina Lachowicz
- Aleksadra Laskowska
- Natalia Łosiewicz
- Monika Maćków
- Iwetta Majewska
- Katarzyna Marszałek
- Joanna Matus
- Milena Mioduszewska
- Patrycja Nawrocka
- Sylwester Nowak
- Joanna Patała
- Maria Potocka
- Anna Pruszkowska
- Magdalena Pyrz
- Iwona Rek
- Marta Romanowska
- Anna Sabak
- Łukasz Smyk
- Hanna Stolińska
- Daria Sych
- Justyna Szafirowska
- Magdalena Szulborska
- Kamila Urbaniak
- Marta Urbańska
- Kamila Zacharewicz
- Paulina Zasada
- Emilia Zęgota
- Monika Żelazko
Wolontariusze Erasmus Student Network:
- Mirjam Fondse (Holandia)
- Alejandro González (Meksyk)
- Liane Herold (Niemcy)
- Ruxandra Mot (Rumunia)
- Joanna Pindral (przedstawiciel ESN)
Kwota dotacji: 8.544,00 zł
Termin realizacji projektu: 01.09.2010 – 28.02.2011 rok
Cele i osiągnięte rezultaty projektu:
Celem projektu było przeprowadzenie cyklu zajęć edukacyjnych oraz i kulinarnych w świetlicach środowiskowych i ogniskach wychowawczych na terenie Warszawy. Chcieliśmy zwrócić uwagę na problem niedożywienia. Zajęcia prowadzone były przez 51 wolontariuszy. Zajęcia edukacyjne polegały na przekazaniu dzieciom wiedzy dotyczącej zasad zdrowego żywienia poprzez gry i zabawy, prezentację multimedialną, wspólną pracę. Zajęcia kulinarne polegały na wspólnym przygotowaniu posiłków charakterystycznych dla poszczególnych krajów europejskich, przygotowywanych z tanich, łatwo dostępnych i wartościowych produktów.
Problemy podopiecznych Banku Żywności SOS w Warszawie i sposoby radzenia sobie z nimi:
Podopieczni Banku Żywności SOS w Warszawie borykają się z wieloma trudnościami wynikającymi z ubóstwa. Osoby te nie mają dostępu do podstawowych środków do życia,
a przede wszystkim do żywności. Grupa, którą najbardziej dotyka problem niedożywienia to dzieci w wieku szkolnym, nie mające wpływu na to, w jakiej znalazły się sytuacji. Dodatkowym problemem jest mała wiedza na temat zasad zdrowego żywienia zarówno dzieci, jak i ich otoczenia, co ma istotny wpływ na rozwój młodych osób.
Sposobem na radzenie sobie z problemem głodu i niedożywienia jest pozyskiwanie przez Bank Żywności SOS w Warszawie pełnowartościowej żywności, a następnie przekazywanie jej organizacjom pozarządowym, między innymi takim jak świetlice środowiskowe i ogniska wychowawcze. Dopełnieniem naszej działalności są projekty edukacyjne polegające na informowaniu o zasadach zdrowego żywienia i przygotowywania posiłków
z produktów dostępnych w magazynach Banku Żywności SOS w Warszawie.
KONKURS KULINARNY:
W ramach projektu „Zdrowe danie, dziecięce gotowanie” odbył się konkurs na najciekawszy przepis wykorzystany podczas zajęć kulinarnych. W konkursie brały udział świetlice zakwalifikowane do projektu. Przepisy zostały przygotowane przez wolontariuszy prowadzących zajęcia w poszczególnych placówkach.
Obrady kapituły konkursu odbyły się 07.02.2011r.. Celem spotkania było wybranie trzech najlepszych świetlic. W skład kapituły wchodziły następujące osoby:
- Joanna Galek – koordynator projektu
- Katarzyna Stadnicka – koordynator projektu
- Agnieszka Kręglicka – restauratorka, od wielu lat związana z Bankiem Żywności SOS w Warszawie
- Barbara Lewicka – Kłoszewska – Fundacja Banku Ochrony Środowiska
Przy ocenie przepisów wzięto pod uwagę następujące kryteria: wartość odżywczą posiłku, użyteczność, zaangażowanie świetlicy, atrakcyjny wygląd potrawy.
WYNIKI KONKURSU:
- I miejsce – „Nasz Klub Cukiernia,” Niepubliczna Świetlica Socjoterapeutyczna, ul. Środkowa 12/6, Warszawa (potrawy: naleśnikowa lazania oraz owocowy zawrót głowy),
- II miejsce – Środowiskowe Ognisko Wychowawcze TPD, ul. Sosnkowskiego 16 (potrawa: pierogus multismacus),
- III miejsce – Środowiskowe Ognisko Wychowawcze TPD, ul. Wokalna 1 (potrawy: tortilla po meksykańsku, zdrowy kebab, grecki pudding ryżowy),
- Wyróżnienie – ŚwietlicaŚrodowiskowaj przy Zgromadzeniu Sióstr Jezusa Miłosiernego, ul. Gimnazjalna 16 (potrawy: zupa dyniowa, grzanki holenderskie na kolorowo).