Zapotrzebowanie na energię kobiet w ciąży

dlaczego_ico

 Nieprawidłowe żywienie w okresie ciąży może polegać na nadmiernej ilości spożywanych pokarmów, niewłaściwym doborze produktów (np. niedobór warzyw i owoców, nadmiar produktów bogatych w tłuszcze, białko,  zastępowanie posiłków słodyczami, co może wpływać na niedostateczną podaż składników mineralnych i witamin,
a w konsekwencji zwiększyć ryzyko zaburzeń metabolicznych w organiźmie matki i płodu).

Zapotrzebowanie kobiet w ciąży na poszczególne składniki pokarmowe jest dużo wyższe niż przed zajściem w ciążę, gdyż płód czerpie niezbędne związki z organizmu matki.

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: wapń (zapotrzebowanie wzrasta tylko u kobiet ciężarnych <19 roku życia, kobiety w ciąży >19 roku życia mają takie samo zapotrzebowanie jak przed ciążą), fosfor (zapotrzebowanie wzrasta tylko u kobiet <19 roku życia), żelazo, magnez, cynk, miedź, selen jod.

Zapotrzebowanie na energię  w stosunku do okresu przed ciążą:

  • w I trymestrze ciąży  nie zmienia się,
  • w II trymestrze ciąży  wzrasta o 360 kcal dziennie,
  • w III trymestrze ciąży wzrasta o 475 kcal dziennie.

Przykład posiłku o wartości 475 kcal:

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego z masłem
  • 2 liście sałaty
  • 2 plastry szynki wołowej lub drobiowej
  • 1 plaster półtłustego sera białego
  • pomidor lub ogórek
  • natka pietruszki
  • sałatka: 3 różyczki gotowanych brokułów, łyżka blanszowanej drobno poszatkowanej cebuli, łyżka pestek słonecznika, łyżeczka oliwy

Artykuł powstał w ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Więcej informacji na stronie: www.1000dni.pl