Nieprawidłowe żywienie w okresie ciąży może polegać na nadmiernej ilości spożywanych pokarmów, niewłaściwym doborze produktów (np. niedobór warzyw i owoców, nadmiar produktów bogatych w tłuszcze, białko, zastępowanie posiłków słodyczami, co może wpływać na niedostateczną podaż składników mineralnych i witamin,
a w konsekwencji zwiększyć ryzyko zaburzeń metabolicznych w organiźmie matki i płodu).
Zapotrzebowanie kobiet w ciąży na poszczególne składniki pokarmowe jest dużo wyższe niż przed zajściem w ciążę, gdyż płód czerpie niezbędne związki z organizmu matki.
W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: wapń (zapotrzebowanie wzrasta tylko u kobiet ciężarnych <19 roku życia, kobiety w ciąży >19 roku życia mają takie samo zapotrzebowanie jak przed ciążą), fosfor (zapotrzebowanie wzrasta tylko u kobiet <19 roku życia), żelazo, magnez, cynk, miedź, selen jod.
Zapotrzebowanie na energię w stosunku do okresu przed ciążą:
- w I trymestrze ciąży nie zmienia się,
- w II trymestrze ciąży wzrasta o 360 kcal dziennie,
- w III trymestrze ciąży wzrasta o 475 kcal dziennie.
Przykład posiłku o wartości 475 kcal:
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego z masłem
- 2 liście sałaty
- 2 plastry szynki wołowej lub drobiowej
- 1 plaster półtłustego sera białego
- pomidor lub ogórek
- natka pietruszki
- sałatka: 3 różyczki gotowanych brokułów, łyżka blanszowanej drobno poszatkowanej cebuli, łyżka pestek słonecznika, łyżeczka oliwy
Artykuł powstał w ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Więcej informacji na stronie: www.1000dni.pl