Our mission

WE COLLECT FOOD. WE GIVE BACK

The SOS Food Bank in Warsaw sources food, including that at risk of going to waste, and distributes it to people in need.

We collect food from various donors and then distribute it to those who need it. In and around Warsaw alone, there are tens of thousands of poor people who receive food from our Food Bank. Every kilogram of this food is a kilogram of dignity. It is thanks to this food that people in need have something to prepare their meals from. It is thanks to it that they do not have to make choices between food, medical treatment or paying bills. They can simply live with dignity.

WHAT ACTIONS DO WE CARRY?

We run one big campaign all year round – collecting food for those who have nothing to eat. We also organize Christmas Food Collection in supermarkets, where ten volunteers collect food from Poles in specially prepared baskets. We run the Dignified Holidays and Easter Parcel campaigns, thanks to which we give food to the poor just before Christmas. Because food is our mission, we also tell Poles how not to waste food. We run: workshops for our students lessons at school training in companies community events, e.g. on World Food Day.

HISTORIA IDEI BANKÓW ŻYWNOŚCI

Pierwsze Banki Żywności pojawiły się pod koniec lat 60. XX wieku w USA.

 

W 1967 roku John van Hengel, przedsiębiorca i filantrop, założył w Phoenix w stanie Arizona pierwszy Bank Żywności. Hengel, będąc wolontariuszem w jednym z lokalnych magazynów spożywczych dla potrzebujących, zauważył, że wiele produktów żywnościowych trafia do kosza zamiast do ludzi, którzy ich potrzebują. Postanowił więc stworzyć organizację, która zbierałaby nadwyżki żywności i przekazywałaby je potrzebującym.

 

Wkrótce zaczęto zakładać kolejne banki żywności.

Do Europy idea ta przeniosła się w latach 80. XX wieku.

Modelem amerykańskiej organizacji zainspirował się pierwszy Bank Żywności w Europie powstały we Francji w 1984 roku. Nazywał się „Banque Alimentaire”. Idea Banków Żywności szybko rozprzestrzeniła się na pozostałe kraje Europy.

Pierwszy polski Bank Żywności

 

Został założony w 1993 roku z inicjatywy Jacka Kuronia.

Na początku lat 90. Polska przeżywała trudny okres transformacji gospodarczej i społecznej. Wśród wielu problemów, z jakimi borykało się społeczeństwo, były bieda i brak żywności. W odpowiedzi na tę sytuację grupa zaangażowanych osób postanowiła powołać do życia organizację, która będzie walczyć z paradoksem: z jednej strony duże ilości jedzenia się marnują, a z drugiej – są ludzie, których na jedzenie nie stać. Z inicjatywy Jacka Kuronia przy Fundacji „Pomoc Społeczna SOS” powstał w Warszawie pierwszy „Bank Żywności SOS”.

Lata mijały, a Bank Żywności SOS w Warszawie się rozwijał. Mimo licznych zmian jedno się nie zmieniało – zaangażowanie i chęć pomocy potrzebującym.

Dziś Bank Żywności to prężnie działająca organizacja – to 860 metrów kwadratowych magazynu, chłodnie, mroźnie, własne ciężarówki i samochody dostawcze, kilkunastoosobowa kadra, tysiące wolontariuszy i darczyńców. To również zebrane miliardy kilogramów jedzenia, które zamiast trafić do kosza, trafiły na stoły potrzebujących.

Jesteśmy założycielem i członkiem Federacji Polskich Banków Żywności.