Dieta planetarna – dowiedz się co powinno znaleźć się na Twoim talerzu.

Zadbaj o swoje zdrowie i o dobro planety! Dieta planetarna to dieta win – win jest dobra dla człowieka i dla środowiska.

 

Dieta planetarna:

Opiera się głównie na produktach pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe pełnoziarniste oraz orzechy, nasiona, pestki i oleje roślinne. Żywność pochodzenia roślinnego wymaga mniej użycia gruntów, wody i energii do produkcji. Dlatego jedz mniej mięsa, a więcej warzyw i owoców. Ograniczając spożycie mięsa zmniejszasz ryzyko niektórych chorób cywilizacyjnych np. cukrzycy typu II czy chorób układu krążenia.

Skupia się na ograniczeniu:

 

  • czerwonego mięsa
  • cukru
  • warzyw skrobiowych (np. ziemniaków)

 

z umiarkowaną ilością

  • jaj
  • drobiu
  • mleka i produktów mlecznych

 

Jest lokalna – wybieraj te produkty, które są blisko, bo:

  • będą najświeższe
  • nie potrzebują długiego transportu
  • ograniczymy ślad węglowy (emisję gazów cieplarnianych)

Jest sezonowa – wybieraj produkty sezonowe.

WIOSNA – wybieraj nowalijki: rzodkiewki, sałatę, botwinkę i kiełki
LATO – sięgaj po truskawki, czereśnie, pomidory i ogórki
JESIEŃ – jest pełna jabłek, gruszek, śliwek, papryki i dyni
ZIMA – to czas marchwi, pietruszki, selera, brukselki i kiszonek

 

Czy to co jemy wpływa na środowisko?

TAK! Rodzaj spożywanych przez nas posiłków ma wpływ na planetę! Największy negatywny wpływ ma żywność pochodzenia zwierzęcego. Do jej produkcji zużywa się więcej zasobów.

Na środowisko negatywnie wpływa też marnowanie żywności. Marnując jedzenie, marnujesz też zasoby np. wodę, prąd, paliwo, ludzką pracę.

 

Dlatego NIE MARNUJ JEDZENIA!

Zespół Banków Żywności we współpracy z ekspertką ds. dietetyki specjalizującej się w dietach roślinnych, opracował praktyczny ebook, który pomoże wdrożyć w praktyce założenia diety planetarnej. Znajdziecie w nim jadłospis na 2500 kcal, wskazówki dietetyczne czy przepisy na każdą porę roku.