Światowy Dzień Żywności

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 roku. To wydarzenie celebrowane w ponad 150 krajach, ma na celu zwiększenie świadomości na tematy związane z głodem, niedożywieniem oraz odpowiedzialnym zarządzaniem zasobami w systemie rolno-spożywczym.

W Polsce, Światowy Dzień Żywności to także ważny moment dla Banków Żywności, które co roku organizują szereg wydarzeń edukacyjnych. Konferencje, warsztaty i spotkania mają na celu zwiększenie świadomości nt. zjawiska marnowania żywności i promowanie sposobów rozwiązywania tego problemu. Wydarzenia kierowane są zarówno do dorosłych, jak i dzieci. Rozmawiamy o skutkach marnowania: ekonomicznych, ekologicznych i etycznych oraz uczymy jak w życiu codziennym nie marnować jedzenia, wody, energii, czyli po prostu nie marnować naszej planety.

Podczas ogólnopolskiej konferencji Federacji Polskich Banków Żywności prezentujemy raport „Nie marnuj jedzenia”, w którym publikujemy coroczne wyniki badań nt. skali problemu w naszym kraju, jakie produkty najczęściej Polacy wyrzucają i dlaczego, jakie zachowania konsumenckie sprzyjają niemarnowaniu itp. Światowy Dzień Żywności to świetny moment, żeby zgromadzić wokół siebie ludzi, którym bliska jest idea niemarnowania i dotrzeć z nią do osób zupełnie nieświadomych problemu.