Dlaczego warto jeść brukselkę?

Brukselka charakteryzuje się wysokimi walorami odżywczymi i prozdrowotnymi, a jednocześnie jest warzywem mało popularnym w Polsce.

Warzywa kapustne, w tym brukselka, są bogate w minerały takie jak potas i żelazo, a także składniki funkcjonalne, takie jak witamina C, karotenoidy i polifenole. W szczególności warzywa te zawierają glukozynolany i izotiocyjaniany, które są wysoce lotne i pikantne o niepowtarzalnym aromacie, obniżając ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka wątroby i raka płuc. Warzywa krzyżowe zawierają około 100 rodzajów glukozynolanów, głównie glukobrassikanapinę, glukorafaninę, glukonapinę i sinigrynę.

Brukselka ma wysoką gęstość odżywczą. 100 g brukselek zawiera tylko 47 kcal. Na tle innych warzyw wyróżnia się wysoką zawartością białka (20-31% suchej masy produktu). Brukselkę cechuje znaczna zawartość błonnika pokarmowego.

Jak przechowywać brukselkę?

Świeżą, nieumytą brukselkę najlepiej przechowywać w lodówce, wtedy wytrzyma przez długi czas. Przechowywana w cieple szybko żółknie i więdnie. Brukselkę przechowujmy z dala od owoców, które przyśpieszają jej starzenie. Możemy ją również zamrozić, po wcześniejszym zblanszowaniu.

Jak przygotować brukselkę?

Brukselka najlepsza jest ugotowana na parze, dzięki czemu zachowuje najwięcej wartości odżywczych oraz nie ma goryczki. Goryczkę usuniemy również gotując brukselkę w wodzie ze szczyptą cukru i soku z cytryny lub w wodzie z mlekiem. Gotujemy przez krótki czas w garnku bez przykrywki, aby charakterystyczne olejki eteryczne miały szansę się ulotnić. Brukselka idealnie smakuje usmażona, upieczona, w cieście. Lekko zarumieniona na patelni podana z płatkami migdałowymi i czosnkiem smakuje wybornie.

Misją Banku Żywności SOS w Warszawie jest JEDZENIE – dlatego nie tylko ratujemy jedzenie przed zmarnowaniem, ale także uczymy jak go nie marnować, jak najlepiej wykorzystywać produkty, by trafiły do garnka, a nie do śmietnika.
Źródło:
Jeon, K. W., Kim, M. G., Heo, S. H., Boo, K. H., Kim, J. H., & Kim, C. S. (2022). Comparative analysis of active components and antioxidant activities of Brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera) and cabbage (Brassica oleracea var. capitata). Journal of Applied Biological Chemistry65(4), 413-419.