Jak pączek w maśle

Współczesny Tłusty Czwartek to dzień, w którym tradycja nakazuje zjedzenie chociaż jednego pączka – według wierzeń, kto tego nie zrobi, ten przez cały rok będzie miał pecha. W Polsce w Tłusty Czwartek spożywamy aż 100 milionów pączków, co oznacza, że na osobę przypada 2,5 pączka.

Tłusty Czwartek to święto o korzeniach sięgających starożytności. W starożytnym Rzymie w ten dzień obchodzono nadejście wiosny, a zarazem pożegnanie zimy. Już wtedy pieczono pączki, choć wówczas były one wytrawną przekąską – nadziewane słoniną lub mięsem. Słodkie pączki, które znamy dziś, pojawiły się w Polsce w XVI wieku. Wtedy to zaczęto nadziewać je orzechami i migdałami. Zgodnie z tradycją, osoba, która trafiła na pączka z nadzieniem, miała cieszyć się szczęściem przez cały rok. Miłośnicy tradycji i osoby starsze często jedzą po 3-5 pączków. Młodsze pokolenie, bardziej świadome kaloryczności przekąsek, ogranicza się do 1-2 pączków.

W Tłusty Czwartek nie musimy się martwić o spożycie jednego pączka 🙂 Możemy też zwiększyć aktywność fizyczną, co pomoże zrównoważyć nadmiar kalorii.

Przykładowa wartość odżywcze pączka (80 g):

  • 332 kcal
  • 6,1 g białka
  • 12,4 g tłuszczu (w tym 6,1 g tłuszczów nasyconych)
  • 48,5 g węglowodanów
  • 1,2 g błonnika

Jaki powinien być skład pączków?

  • mąka
  • drożdże
  • żółtka
  • masło
  • mleko
  • cukier
  • olej
  • ulubione nadzienie (konfitura, krem)

Jak nie zmarnować pączków?

Po Tłustym Czwartku mogą zostać nadmiarowe pączki. Zamiast je wyrzucać, warto wykorzystać je na kilka sposobów:

  1. Pączki na śniadanie lub deser – Można je odświeżyć w piekarniku, podgrzewając przez kilka minut, by odzyskały świeżość.
  2. Tosty z pączkami – Pokrój pączki na kawałki, obtocz w jajku i usmaż na złoto, tworząc pyszne, słodkie tosty.
  3. Pączkowy pudding – Pokrój pączki, dodaj mleko, jajka, cukier i owoce, a następnie zapiecz całość, tworząc smakowity pudding.
  4. Zamroź – Niezjedzone pączki (lepiej bez lukru) zapakuj do jednego wspólnego pojemnika lub zapakuj każdy oddzielnie. Odmrażaj w piekarniku (170 st., kilka minut).
  5. Podziel się z innymi – Jeśli pączków jest zbyt wiele, możesz poczęstować znajomych lub zanieść do pobliskiej jadłodzielni.

Co zrobić z białkami po przygotowaniu pączków?

Po przygotowaniu pączków, oponek i faworków, zostaje nam  sporo białek, ponieważ w tradycyjnych przepisach na wszystkie wymienione łakocie, używa się samych żółtek. Białka jaj można wykorzystać jako bazę pysznego deseru np. kokosanek z białek (na 1 białko sypiemy 1 łyżkę cukru oraz 3 łyżki wiórków kokosowych).

Co zrobić z olejem po smażeniu pączków?

Przestudzony olej zlej do plastikowej butelki typu PET lub słoika. Zapełnioną i szczelnie zamkniętą butelkę lub słoik przekaż do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów (PSZOK) lub wyrzuć do pojemnika na odpady zmieszane.

Zużytego oleju nie wylewaj do zlewu/kanalizacji – może to uszkodzić i zatkać rury.