Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców?

Masz w lodówce lekko zwiędłą marchewkę, miękkie jabłko albo kilka samotnych warzyw? Nie wyrzucaj! Z resztek warzyw i owoców możesz przygotować pyszne i wartościowe dania. Oto dwa sprawdzone pomysły:

Owoce pod kruszonką

Składniki:

  • resztki owoców (jabłka, gruszki, śliwki, banan, truskawki – co masz!)
  • 2–3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1–2 łyżki cukru (lub miodu)

 

Sposób przygotowania:
Owoce pokrój i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj składniki kruszonki i posyp nią owoce. Piecz ok. 20 minut w 180°C.

To świetny sposób na deser bez marnowania!

Warzywna pasta kanapkowa z resztek

Składniki:

  • resztki warzyw (np. marchewka, cukinia, papryka, pietruszka, seler)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa lub olej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry lub papryka wędzona

 

Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój i podduś na patelni z odrobiną tłuszczu i czosnkiem. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku.

Gotowe – świetne na kanapki lub jako dip do pieczywa!

Gotowanie z resztek to nie tylko oszczędność – to troska o planetę i drugi krok w kierunku świadomego jedzenia.