Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców?
X
Masz w lodówce lekko zwiędłą marchewkę, miękkie jabłko albo kilka samotnych warzyw? Nie wyrzucaj! Z resztek warzyw i owoców możesz przygotować pyszne i wartościowe dania. Oto dwa sprawdzone pomysły:
Owoce pod kruszonką
Składniki:
- resztki owoców (jabłka, gruszki, śliwki, banan, truskawki – co masz!)
- 2–3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1–2 łyżki cukru (lub miodu)
Sposób przygotowania:
Owoce pokrój i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj składniki kruszonki i posyp nią owoce. Piecz ok. 20 minut w 180°C.
To świetny sposób na deser bez marnowania!


Warzywna pasta kanapkowa z resztek
Składniki:
- resztki warzyw (np. marchewka, cukinia, papryka, pietruszka, seler)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa lub olej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, curry lub papryka wędzona
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój i podduś na patelni z odrobiną tłuszczu i czosnkiem. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku.
Gotowe – świetne na kanapki lub jako dip do pieczywa!
Gotowanie z resztek to nie tylko oszczędność – to troska o planetę i drugi krok w kierunku świadomego jedzenia.