ZBIERAMY ŻYWNOŚĆ. ODDAJEMY GODNOŚĆ.
Bank Żywności SOS w Warszawie zajmuje się bezpłatnym pozyskiwaniem żywności zagrożonej marnowaniem i przekazywaniem jej do osób potrzebujących.
Codziennie wyszukujemy rezerwy żywności produkowanej w nadmiarze, która zostałaby zutylizowana (zmarnowana) i staramy się, by trafiła zgodnie ze swoim przeznaczeniem – na stół, a nie na śmietnik.
ŻYWNOŚĆ PRZEKAZUJĄ NAM:
- Producenci, dystrybutorzy, hurtownicy,
- Sieci handlowe
- Rolnicy
Są to produkty wycofane z obrotu handlowego ze względu na: błędy marketingowe lub nadwyżki produkcyjne.
Żywność, która trafia do naszego magazynu jest to żywność dobra, pełnowartościowa, z krótkim terminem przydatności do spożycia (ale nie przeterminowana). Są to produkty nieuszkodzone, bez oznak zepsucia czy pleśni.
Produkty, które odbieramy od firm, są to:
- produkty wymagające warunków chłodniczych tj. mięso, wędliny, nabiał
- produkty trwałe – suche
- oraz warzywa, owoce.
W ciągu roku trafia do nas nawet 4 mln kg jedzenia.
Bank Żywności SOS w Warszawie od 29 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 160 organizacji wspierających ludzi:
- ubogich,
- w kryzysie bezdomności,
- emerytów i rencistów,
- chorych i z niepełnosprawnością,
- rodziców samotnie wychowujących dzieci,
których nie stać na zakup żywności i codziennie mierzą się z wyborami: jedzenie na miesiąc czy czynsz za mieszkanie.
Dlatego codziennie z Banku wyjeżdża kilkanaście samochodów, dzięki czemu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie.
Dodatkowo fundacja organizuje zbiórki żywności w marketach. Zebrana żywność jest sortowana, pakowana w paczki, a następnie trafia do organizacji współpracujących z Bankiem Żywności.