Bank Żywności SOS w Warszawie zajmuje się bezpłatnym pozyskiwaniem żywności zagrożonej marnowaniem i przekazywaniem jej do osób potrzebujących. To pozwala nam zapobiegać marnowaniu jedzenia i niedożywieniu.
Codziennie wyszukujemy rezerwy żywności produkowanej w nadmiarze, która zostałaby zutylizowana (zmarnowana) i staramy się, by trafiła zgodnie ze swoim przeznaczeniem – na stół, a nie na śmietnik. Dzięki temu 56 tys. osób potrzebujących co miesiąc może otrzymać jedzenie.
ŻYWNOŚĆ PRZEKAZUJĄ NAM:
- Producenci, dystrybutorzy, hurtownicy,
- Sieci handlowe
- Rolnicy
Są to produkty wycofane z obrotu handlowego ze względu na: krótki termin ważności lub nadwyżki produkcyjne.
Żywność, która trafia do naszego magazynu jest to żywność dobra, pełnowartościowa, z krótkim terminem przydatności do spożycia (ale nie przeterminowana). Są to produkty nieuszkodzone, bez oznak zepsucia czy pleśni.
Produkty, które odbieramy od firm, są to:
- produkty wymagające warunków chłodniczych tj. mięso, wędliny, nabiał
- produkty trwałe – suche
- oraz warzywa, owoce.
W ciągu roku trafia do nas nawet 4 mln kg jedzenia, co przekłada się na 8 mln posiłków dla potrzebujących.
Bank Żywności SOS w Warszawie od 25 lat pomaga przywracać ludziom godność, przekazując żywność do 160 organizacji wspierających ludzi:
- ubogich,
- chorych i niepełnosprawnych,
- bezdomnych,
- emerytów i rencistów,
- samotne matki z dziećmi,
których nie stać na zakup żywności i codziennie mierzą się z wyborami: jedzenie na miesiąc czy czynsz za mieszkanie.
Dodatkowo na przełomie listopada i grudnia organizujemy Świąteczną Zbiórkę Żywności w największych marketach. Zebrana żywność jest sortowana w naszym magazynie, pakowana w paczki, a następnie trafia do osób w trudnej sytuacji życiowej i materialnej za pośrednictwem organizacji współpracujących z Bankiem Żywności. W ciągu 3 dni na Mazowszu, dzięki naszym wolontariuszom, zarówno uczniom jak i pracownikom firm, jesteśmy w stanie zebrać ponad 100 ton produktów z długim terminem ważności. Paczki z jedzeniem jeszcze przed świętami trafiają do potrzebujących. Z ofiarowanych produktów udaje się wyczarować kolację nawet na kilka dni.