Dla nas żywność równa się godność.
Codziennie z naszego magazynu odjeżdżają samochody wypełnione żywnością.
Jadą do:
-
- osób samotnych,
-
- chorych,
-
- starszych,
-
- z niepełnosprawnością,
-
- w kryzysie bezdomności,
-
- rodzin wielodzietnych
-
- i rodziców samotnie wychowujących dzieci.
Tylko w Warszawie i okolicach jest kilkadziesiąt tysięcy osób ubogich, które dostają jedzenie z Banku Żywności SOS w Warszawie.
Dla wielu osób zapewnienie jedzenia dla siebie, dla rodziny wiąże się z codziennymi dylematami i trudnymi wyborami. Czy wydać pieniądze na jedzenie, czy na opłaty za mieszkanie bądź leki i rehabilitację? Konieczność dokonywania takiego wyboru odbiera godność.
Każda z tych osób potrzebuje jedzenia, by przetrwać. Chcemy im je dać, żeby mogli nakarmić siebie, swoje rodziny. By odzyskali nadzieję na przetrwanie, poczucie bezpieczeństwa i godność.
Rokrocznie nasz Bank Żywności SOS w Warszawie zbiera kilkadziesiąt ton żywności, by przekazać ją osobom najbardziej potrzebującym.
- Działamy na dużą skalę – w naszym magazynie gromadzimy i segregujemy pozyskaną żywność, którą następnie przekazujemy współpracującym z nami organizacjom pozarządowym i instytucjom pomocowym bezpośrednio pomagającym osobom ubogim.
- Prowadzimy „Punkt pod Parasolem” na warszawskiej Woli, gdzie przekazujemy paczki żywnościowe osobom potrzebującym kierowanym do nas przez Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Wola.
„Jeżeli masz zupę, to możesz się z kimś podzielić. Masz obiad – możesz kogoś zaprosić.”
Jacek Kuroń (1934-2004), w 1993 roku pomysłodawca założenia Banku Żywności SOS w Warszawie