Śliwka w kompot
X
W ostatnim czasie śliwki są określane jako żywność o właściwościach prozdrowotnych. Badania nad wpływem śliwki na zdrowie przynoszą obiecujące wyniki w zakresie jej właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i poprawiających pamięć.
Śliwki to owoce pestkowe podobne do brzoskwiń, moreli i wiśni, które mają pojedyncze nasiono (pestkę) pokryte miąższem. Istnieją tysiące odmian śliwek, a dwie najczęściej uprawiane w celach komercyjnych to Prunus domestica, znana również jako śliwka europejska, i Prunus salicina, znana jako śliwka japońska. Wbrew swojej nazwie, japońskie śliwki pochodzą z Chin i zostały wprowadzone do Japonii dopiero w latach 1600–1800. Ponadto śliwki były używane w Indiach jako lek od dziesięcioleci, lecząc przypadki nieregularnych miesiączek, problemów z poronieniem i upławów
Śliwki, zarówno suszone, jak i świeże, zawierają dużą ilość związków fenolowych , które mają właściwości antyoksydacyjne. Ponieważ na świecie istnieją tysiące odmian śliwek, dokładna zawartość związków fenolowych różni się w zależności od odmiany. Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na stężenie związków fenolowych, takich jak pora roku, skład gleby, czas zbioru owoców, sposób przechowywania i suszenia śliwek.
Zawartość fenoli w śliwkach wpływa również na ich smak i kolor, natomiast w śliwkach w kolorze czerwonym lub fioletowym obserwuje się wyższą zawartość fenoli.
Właściwości przeciwnowotworowe śliwek wiążą się z ich właściwościami antyoksydacyjnymi – przeciwutleniacze mogą bezpośrednio oddziaływać na komórki nowotworowe lub działać synergicznie, wspomagając leczenie przeciwnowotworowe.
W przegladzie Igwe i Charlton zbadano wpływ śliwek na zdrowie w kontekście różnych zastosowań farmakologicznych, takich jak działanie przeciwzapalne i zwiększanie gęstości mineralnej kości. Ponadto w tym samym przeglądzie zbadano pozytywny wpływ śliwek na poprawę funkcji poznawczych, agregację płytek krwi, wypróżnienia, zakażenia, a także kontrolę alergii.
Jak przechowywać śliwki?
Niedojrzałe śliwki należy przechowywać w temperaturze pokojowe bez bezpośredniego dostępu światła słonecznego. Jeśli chcesz, aby śliwki dojrzały szybciej, umieść je w papierowej torbie. Dojrzałe śliwki można umieścić w dużym opakowaniu wyścielonym ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Jeśli na śliwce pojawi się pleśń, wyrzuć ją i sąsiadujące z nią owoce.
Co zrobić ze śliwek?
Ten popularny polski owoc spożywany jest samodzielnie w postaci świeżej lub suszonej, ale także chętnie wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju przetworów, dżemów, konfitur i soków. Oprócz powideł, ze śliwek możemy przygotować kompot, mus śliwkowy, keczup, a nawet kiszonkę. Sprawdzą się jako dodatek do knedli, pierogów, ciast, dań mięsnych i sałatek. Wydrylowane śliwki można ususzyć lub zamrozić do 6 miesięcy.